Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg inte nej till gruva

Har hela Hudiksvalls kommun hamnat i en någon form av en motståndsficka mot saker som kan generera arbetstillfällen? Nu börjar man säga nej till en gruva i Bricka.

Annons

Har hela Hudiksvalls kommun hamnat i en någon form av en motståndsficka mot saker som kan generera arbetstillfällen? Nu börjar man säga nej till en gruva i Bricka. Kanske inte den ger så många arbetstillfällen men 50 arbetstillfällen är bättre än 0. Kanske man måste satsa på infrastrukturen i Dellenbygden, förstärka och bredda vägar så den tunga trafiken till och från gruvan kan ta sig fram på ett säkert sätt. Det kan betyda att väg 305 och riksväg 84 får en ordentlig genomgång, eller man kanske väljer att flytta malmen till Delsbo med lastbil och sedan med tåg från Delsbo. Det betyder att Dellenbanan får en upprustning så man kan köra godstrafik på den, detta generar också arbetstillfällen. Sedan allt runt omkring gruvan, fordon som ska underhållas, gods som ska fraktas till och från gruvan och så vidare.

Visst – att man måste fylla igen en sjö för att kunna anlägga gruvan är ju tragiskt i sig, men sedan, då gruvdriften upphör kan ju dagbrottet bli en sjö som man kan plantera in fisk och kanske gör till ett dykparadis om man skulle lämna lite gamla gruvfordon på botten, de skulle fungera som artificiella rev. Självklart måste man sanera dem men man måste se möjligheterna i det hela också.

Miljöaspekter måste också vägas in men man måste också ta hänsyn till överlevnaden av bygden också. Så tänk så här: om man hade börjat protesterat mot att man byggde en gruva i Kiruna år 1890, vad hade det varit av den staden i dag? Ingenting. Man hade inte byggt Malmbanan, städer som Boden, Luleå och Gällivare hade knappt funnits.

Så det finns positiva saker med att etablera en gruva också, så sluta vara så bakåtsträvande och tänk framåt i stället!

Johan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons