Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var det om Hitler

På Insänt (
11/2
) skriver Karl-Erik Nordlund att ”1933 valdes Hitler till förbundskansler i Tyskland”. Det är fel. Ofta upprepat, men likväl fel, skriver Dejan Petrovic.

Annons

Åren före 1933 rådde närmare 30 procents arbetslöshet och pensioner, sjukkassa och K-kassa skars ned och landet styrdes med undantagslagar och dekret. Någon parlamentarisk majoritet fanns inte.

NSDAP fick ökat väljarstöd. 1928 fick de 2,6 procent och 1930 drygt 18 procent. De gjorde sitt bästa resultat sommaren 1932 med drygt 37 procent. Därefter kom "nedturen" med ett tapp på två miljoner röster i november. Då bjöd de borgerliga partierna, (konservativa, nationalister, katoliker, liberaler) Hitler att komma med på tåget för att få majoritet. Hitler krävde att som motprestation att få bli rikskansler (inte förbundskansler).

Den 30 januari 1933 utsågs Hitler till rikskansler av presidenten och den 23 mars gavs Hitler rätt att under fem år framåt stifta lagar oberoende av riksdag och konstitution. Hitler blev inte vald av det tyska folket, han utsågs av en samlad borgerlighet! Är det intressant att veta i dag? Samma dag (11/2) citeras i tidningen Jimmie Åkesson (SD): ”Vi kan se till så att vi fäller regeringen. Men vill man sedan ha vårt stöd under sin tid vid regeringsmakten måste man vara beredd att förhandla med oss.” Läs hela artikeln!

Dejan Petrovic

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons