Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de unga ta sig in på bostadsmarknaden

/
  • Med våra två förslag kan våra unga äntligen få nyckeln till sitt första egna hem, skriver Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier Gävleborg.

Sveriges Byggindustrier har tillsammans med Bofrämjandet tagit fram ett förslag på ett helt nytt bosparande som ska göra det möjligt för fler unga att få råd med sitt första boende, skriver artikelförfattaren.

Annons

Allt för många unga bor i dag hemma längre än de vill. Och att studera på annan ort är svårt med tanke på den brist på studentbostäder som råder på många orter. Eftersom unga saknar kapital att ta sig in på bostadsmarknaden behöver vi hitta ett system som stimulerar dem till eget sparande. Sveriges Byggindustrier har tillsammans med Bofrämjandet tagit fram ett förslag på ett helt nytt bosparande som ska göra det möjligt för fler unga att få råd med sitt första boende.

Förslaget presenteras i rapporten Startlån och bosparande – möjliga system och effekter och innebär i korthet att personer i åldern 18–36 kan bospara med särskilda skatteregler. Används pengarna till annat blir det en retroaktiv beskattning. Vidare ska man kunna låna upp till 90–95 procent av marknadsvärdet amorteringsfritt upp till 35 års ålder och sedan betala av på 30 år. Maxbelopp för startlån är 400 000 kronor och ska inte kunna finansiera lägenheter i bästa lägen på alla orter, men ska vara ett skohorn in på bostadsmarknaden.

Räkneexemplen i rapporten visar att det ofta blir en lägre månadskostnad för en äldre bostadsrätt i mindre attraktiva områden än för en nybyggd hyresrätt. På vissa ställen innebär bostadsrätt en lägre kostnad än hyran för en studentbostad, om man lyckas få en sådan. Problemet med finansiering är alltså inte de månatliga utgifterna utan möjligheten att ta lån.

Blir det dyrt för staten? Nej, inte alls. Kostnaderna uppskattas till cirka två miljarder kronor per år och utgår från nuvarande regler. Kostnaden är dock fiktiv eftersom sparkapitalet inte existerar i dag. Startlånen ska vara kostnadsneutrala för staten på samma sätt som studielånen.

Regeringens mål är att det ska byggas 250 000 bostäder till 2020. Det är bra men kommer tyvärr inte att hjälpa unga till sin första bostad eftersom de saknar startkapital eller tillräcklig kötid för en hyresrätt. Ett skattegynnat bosparande och statliga startlån skulle ge unga som vill köpa bostad möjlighet att göra det. Med våra två förslag kan våra unga äntligen få nyckeln till sitt första egna hem.

Anders Hansson

Sveriges Byggindustrier, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons