Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser du att grädden är svensk

Svar till Klas Eliassons (22/7).

Annons

Det finns väl inget godare än jordgubbar med grädde och ursprunget är allt viktigare att veta. Jordgubbslådorna är tydligt utmärkta var de är plockade någonstans. Att hitta gräddens ursprung är svårare men går om man vrider och vänder på förpackningen. Du tycker att vi konsumenter ska kräva lokal producerat och det glädjer mig som mjölkbonde i Hälsingland. Det är ju knappast lokalproducerat från Österrike eller Tyskland om man bor i Hälsingland.

Du ställer frågan varifrån Arlas grädde kommer. Då blir det intressant för mig och alla andra Arlas lokala leverantörer i Hälsingland. Det är nämligen så att i stort sett all mjölk som lokalproduceras på gårdarna i Hälsingland går till Arlas mejeri i Sundsvall eller Stockholm (det finns några mindre mejerier som främst gör ost och ostkaka i Hälsingland). Där processas mjölken, blir konsumtionsmjölk, -fil och -grädde. Grädden förpackas i kartonger, tetror, som det står svensk grädde på och är märkt med en röd ko eller är ekologisk.

Vill du vara riktigt säker att grädden är förpackad på mejeriet i Sundsvall är förpackningen märkt i toppen med SE 1009 och från Kalhälls mejeri i Stockholm SE 1029.

Nu kommer det förhoppningsvis smaka ännu bättre nästa gång du äter dina jordgubbar från Tallåsen och vet att det är hälsingebönderna som har producerat mjölkråvaran till din och andras grädde, så ta gärna en sked extra grädde, Klas.

Mats Hägglund

mjölkbonde i Njutånger, ordförande för Arlas Hälsinglandskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons