Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi bygga ett möjligheternas land

Regeringen är inte skyldig till finanskrisen. Men det är inte finanskrisen som har dragit ner på utbildning som ger arbete, det är inte finanskrisen som har försvagat a-kassan och det är inte finanskrisen som har tvingat ut en halv miljon ur a-kassan.

Annons

Efter att den borgerliga regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler. Sysselsättningen minskar. Socialbidragen ökar. En LO-familj har sett sina avgifter till a-kassan öka radikalt. Den som har haft oturen att förlora jobbet får en a-kassa som är sämre än den i USA (enligt TCO).

Regeringen är inte skyldig till finanskrisen. Men det är inte finanskrisen som har dragit ner på utbildning som ger arbete, det är inte finanskrisen som har försvagat a-kassan och det är inte finanskrisen som har tvingat ut en halv miljon ur a-kassan. Det känns bra att få en slant extra i plånboken.

Men vad kostar skattesänkningarna Sverige? Regeringen har sänkt skatten på lånade pengar med närmare 100 miljarder kronor. Underskotten växer. Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. Det är oansvarigt. Det har inte skapat några jobb.

Regeringen har ansvar för att ge de ekonomiska förutsättningar som behövs för att hålla i gång välfärden. Regeringen har bara gett tillfälliga tillskott till välfärden och dessa tar snart slut. Kommunerna och landstingen gör sitt bästa men när det blir en jobbkris så minskar skattebasen. De måste därför spara inför sämre tider. Effekterna av jobbkrisen slår inte till med kraft direkt. Fram till 2011 beräknas att 60 000 personer måste sägas upp i vård, skola och omsorg, vår fantastiska välfärd. Nej, allt var inte bra när vi styrde. Därför förlorade vi valet.

Ungdomsarbetslösheten var hög. Vi har därför ändrat vår politik. Tider av arbetslöshet ska användas till att lära nytt och ta ett språng när det vänder. Alla unga som vill eller bedöms behöva det ska få utbildning, praktik, lärlingsplats eller subventionerad anställning från första dagen – en Jobbstart. Det behövs även en utbildningsstart. Den som varit arbetslös i ett år har rättighet och skyldighet att bilda sig för att hitta jobb.

Vi rödgröna vill göra en särskild insats för långtidsarbetslösa ungdomar genom förstajobbet-avdrag där arbetsgivaren får sänkt skatt med två tredjedelar av lönekostnaden. Vi vill även avskaffa arbetsgivaravgiften när företag anställer en arbetslös ungdom. Så vet vi att vi kan göra Sverige till ett möjligheternas land för unga.

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons