Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan kriget i Syrien ta en helt ny vändning

Kriget i Syrien avgjordes nyligen i S:t Petersburg och USA står där som den stora förloraren, skriver Helena Palén Olofsson, Bjuråker.

Annons

Det är något som få ännu känner till men över tid kommer alla att inse att den 9 augusti avgjordes kriget i Syrien vid ett bord i S:t Petersburg.

Erdogan och Putin kom där överens om att avsluta kriget i Syrien. Detta genom att Turkiet stoppar sitt stöd till de upproriska och låter Assad vinna kriget vilket nu sker.

Assad i sin tur skall med hjälp av ryska stridskrafter fördriva kurderna från Syrien (trupper) och likaså skall de drivas bort från Irak där man kan. Den stora förloraren blir förutom kurdernas vilja att bilda en egen stat inom Turkiet Irak, Syrien och USA som nu drivs bort från området, och vi kan förvänta oss att relationen mellan Nato, USA och Turkiet kommer att bli mycket ansträngd. USA har redan nu börjat evakuera från sin bas i södra Turkiet där man har överfört sina 60–80 kärnvapen till en bas i Rumänien.

Resultatet blir nu att så snart upproret i Syrien är besegrat, vilket blir inom några veckor till ett par månader, då kommer rätt snart allt uppror mot Assad att vara över och landet kan börja byggas upp och alla flyktingar skickas tillbaka. Turkiet får lugn och Erdogan kan stärka sin position som auktoritär regent. Kurdernas trupper drivs bort från Syrien in i Irak där de senare kommer att endera försvinna eller utrotas.

Irak blir också fritt från IS.

USA står där som den stora förloraren.

Nato försvagas något enormt när inte längre Turkiet går att lita på.

På sikt kommer de amerikanska baserna i Turkiet att försvinna.

Turkarna säger att de skall vara med i EU till 2023 vilket är en omöjlighet och egentligen en utpressning. Turkarna vänder sig därmed österut mot både Kina och Ryssland.

Kriget man startade för att få en gasledning genom Syrien med gas från Arabländerna till EU för att försvaga Ryssland blir i slutändan det motsatta. Gasledningen som kommer via Turkiet är med rysk gas till södra Europa. Turkiet blir proryskt och prokinesiskt. Assad blir kvar en tid till de ekonomiska konsekvenserna av kriget fäller honom i en intern kupp.

Vad man kan konstatera är att inget förändrats i Östern sedan medeltiden. Min fiendes fiende är min vän gäller där ännu.

Helena Palén Olofsson

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons