Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan det gå…

Det är sällan man ser politiker få beröm för sitt arbete. Efter att noga ha satt mig in i frågan om bygdepeng för vindkraft tyckte jag därför att det var dags att ge beröm till politiker och tjänstemän med Ljusdal som vägledare efter ett fullmäktigebeslut om bygdepeng i juni 2011.

Annons

Detta beslut låg också i linje med Region Gävleborgs bygdepengsförslag från mars 2010.

Bollnäs fullmäktige beslutade i september 2011 att följa de riktlinjer miljö- och byggnämnden beslutat i maj och som anslöt sig väl till Ljusdals. Samhällsbyggnadschef Åsberg hade gett ett kompetent yttrande över frågan i slutet av augusti. Så långt var allt frid och fröjd.

Kommunchefen uppdrog åt Åsberg att göra ett utförligt tjänstemannaförslag vilket blev klart i oktober. Detta föranledde beröm i min insändare som dock publicerades först efter två veckor (10/12).

Under tiden hann en politisk rödpenna ändra 80 procent av ordalydelsen i tjänstemannaförslaget, vilket jag närmast ser som ett uttryck för att förklara tjänstemannens inkompetens. Trots att till exempel nationella riktlinjer tagits fram att det är berörda bygder nära vindsnurror som ska få ta del av bygdepengen hade detta strukits i rödpennans förslag. I praktiken kan bygdepeng från Arbrås och Vallstas snurror därmed hamna i Kilafors o vice versa.

I Ljusdal har samhällsbyggnadskontoret tillsammans med Närljus skaffat underlag för sitt beslut genom att studera policydokument från andra kommuner och läst in sig på nationella förslag i frågan. Heder åt ett sådant arbete.

Klokskap bygger på kompetens och sunt förnuft. Måndagen den 19 december avgörs frågan i Bollnäs fullmäktige om tjänstemannens eller rödpennans förslag ska gälla.

Bygdepeng är till för att ge lokal acceptans åt snurrorna. Förlorar berörd bygd rådighet över rättmätig återbäring kan följden bli en mängd överklagningar. Så var det nog inte tänkt. På tisdag vet vi svaret.

Lasse Feldtblad, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons