Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fick man ner dödssiffrorna i Australien

Under en rad år hade man kring Australiens kust sett hur dödstalen ökade genom haverier med människosmugglarnas överlastade båtar. År 2012 var det 414 liv som gick till spillo.

Annons

Året därpå vidtogs åtgärder som ledde till att trenden vände. Dödssiffran i parentes: 2013 (236), 2014 (5) och 2015 januari–juli (2).

Åtgärderna var omfattande. Här bara några:

¤ Man inledde med att sprida uppgifter om vad man avsåg att göra med hjälp av media runt om i världen.

¤ Kustbevakning och marina enheter skulle förstärkas och aktiveras.

¤ Alla som sökte sig till Australien med smugglare skulle omedelbart avvisas.

¤ Den som ansåg sig ha asylskäl skulle anlända med reguljära kommunikationer och kunna uppvisa giltiga id-handlingar.

Förutom att minska tragedierna på havet så ville man få kontroll över vilka som kommer in i landet, men på sikt också vilka som befinner sig i landet. I Australien liksom de flesta andra länder befinner sig många illegalt. (I Sverige kallas de för papperslösa). För australiensarna har detta blivit allt angelägnare på grund av ökande upplopp och terrorattentat.

På det sättet skulle resurserna öka för att ta emot de som är i mest behov av hjälp – krigsflyktingar.

Löfvens favorituttryck är ordning och reda. Varsågod, Australiens erfarenheter är värda att granska. Visst är förutsättningarna olika genom vårt medlemskap i EU. Men insikten om det ohållbara i den hittillsvarande politiken får nu sprickorna i unionen att snabbt vidgas. Dublinavtalet har redan brutit samman. Nu gäller det Schengen och förstärkning av det yttre gränsskyddet som är på väg.

Källor: Australian Border Deaths Database, BBC News Austalian asylum: Why is it controversial? Wikipedia Asylum in Austalia, ÖP 22/4 2015 Australiens premiärminister till EU: Stoppa alla flyktingar i båt

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons