Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är det med fascismen

Det skrivs så mycket om fascism i dessa dagar, och man försöker att klistra på detta varumärke på bland annat Sverigedemokraterna. Men vad är då fascism ? Se vad Benito Mussolini ansåg.

Annons

När fascisterna tog makten i Italien under 1920-talet, och blev detta lands ledande politiska rörelse för de kommande 20 åren, då var partiet nytt och drivande, och radikalt. Partiet var helt klart emot kommunisterna, och bekämpade deras verksamhet till det yttersta.

Italien genomgick under denna tid en industrialisering och en modernisering av samhället som var gigantisk. Ju längre tiden gick blev partiet allt mer maktfullkomligt, och Italien blev en diktatur ledd av fascistpartiet och dess ledare Benito Mussolini.

Det som fascisterna och Mussolini gjorde, och som var deras kärna i politiken, var att samordna statens önskemål med storföretagens. Det som var bra för industrin var bra för Italien. För att detta skulle fungera på ett mycket lätt sätt fick också storbankerna finna sig i att det staten önskade, det blev också bankernas vilja.

Italien blev en korporativ stat. De fascistiska rörelserna vann genom sitt motstånd mot både individualism som egalitära (kommunism) samhällssystem statsmakten, och kunde därmed skapa ett samhällssystem i samexistens och samförstånd, genom ömsesidigt beroende. Staten – storföretagen – storbankerna – fascistpartiet blev ett, under ledning av Mussolini.

Vad vi har sett de senaste två årtiondena i Europa, liksom i USA, är just detta att politikens reala kärna har blivit detsamma som i det fascistiska Italien. Storbanker – storföretag – statsmakten – har alla samma agenda, och de vill alla samma sak. När politikerna slutat som politiker blir de bankfolk. Tony Blair är nu en av dessa.

När bankerna misslyckas är det du och jag som betalar. Nyligen fick det Irländska folket veta att de nu, var och en av dem, är skyldiga 50 000 kronor för att de har räddat landets största bank. Aktieägarna bugar och tackar för 300 miljarder i hjälp. Naturligtvis har ingen frågat de som ska betala vad de vill.

Det som pågått, och som pågår i Europa och USA, är fascism, och det är nu detta som folk vänder sig mot i sina uppror mot den förda politiken. Många har ännu inte insett att vi styrs av fascistiska intressen.

De verkliga besluten tas inte i våra parlament utan i slutna rum av mystiska kabaler.

Törnrosa, det är dags att vakna.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons