Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: ”Utveckla den svenska modellen”

/
  • Vi har länge hävdat behovet av att fler personer i vuxen ålder måste få möjlighet till utbildning, både på gymnasial och eftergymnasial nivå, skriver två S-politiker i debattartikeln.

Det nya förslaget om studiestartarstöd som kunskapsminister Aida Hadzialic nu remitterar är mycket välbehövligt, skriver två S-politiker från Gävleborg, Elin Lundgren och Åsa Lindestam, i en debattartikel.

Annons

Studiestartarstödet innebär en kraftig stimulans för att arbetslösa som ännu inte har gymnasiekompetens ska kunna gå tillbaka till skolan och stärka sina möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. En investering som kan utveckla såväl individen som svensk arbetsmarknad och den svenska modellen. Förslaget kan ge stor samhällsnytta.

I Gävleborgs län har vi hög andel arbetslösa och landets lägsta utbildningsnivå. Men mycket ser positivt ut inför framtiden. Enligt Arbetsförmedlingens statistik har näringslivet positiva förväntningar på konjunkturutvecklingen. Exempel på branscher där man är positiva i Gävleborg är jord- och skogsbruket, byggbranschen och den privata tjänstesektorn som hotell och restaurang. Både inom länets näringsliv och inom den offentliga sektorn finns glädjande nog starka planer på att anställa mer personal.

Under våra verksamhetsbesök i länet förstår vi att det finns en stor efterfrågan på kompetens, något som även bekräftas av Arbetsförmedlingen. Det finns lediga jobb, men problemet uppstår vid matchningen. Många uppger svårigheter att rekrytera. Den som har max grundskolekompetens har svårast att få ett jobb. Arbetslösheten är i dag dubbelt så hög bland dem som inte fullföljt gymnasiet som för de som klarat sina gymnasiestudier. De siffrorna är talande varför studiestartarstödet fyller en funktion.

Studiestartarstödet är ett bidrag som har för avsikt att få de personer med störst behov mellan 25 och 55 år att utbilda sig, och skulle motsvara drygt 9000 kronor per månad och erbjuds i upp till 50 veckor.

Vi har länge hävdat behovet av att fler personer i vuxen ålder måste få möjlighet till utbildning, både på gymnasial och eftergymnasial nivå. För detta fick vi inget gehör när borgarna satt i regering. I stället valde man då att skära ner på våra högskoleplatser och försvåra möjligheten att läsa in gymnasiekompetensen.

Vi vill utveckla den svenska modellen och säkerställa att fler kan vara med och bidra. Möjligheten till utbildning är avgörande. Både för individens utveckling och förutsättningar, och för att arbetsmarknaden ska fungera väl. Därför är Hadzialics förslag om studiestartarstöd ett steg i helt rätt riktning!

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot och ordförande Gävleborg

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons