Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S stöder facket

Nu närmar det sig val i Sverige, och åter så startar facket sin propaganda för Socialdemokraterna. Det är läge att ställa sig frågan varför man ens är med i facket? De allra flesta är ju med i facket, och troligen så är man det för att man ser att det gynnar dem själva.

Annons

Naturligtvis så är det så. Facket har ju som viktigaste uppgift att teckna kollektivavtal med företag. Avtalen är helt frivilliga men de allra flesta företag har insett fördelen med att vara överens på arbetsmarknaden och har alltså tecknat kollektivavtal. Ett kollektivavtal ger de anställda rätt till en okej lön, men också trygghet i form av försäkringar på arbetsplatsen. Kollektivavtalet är alltså något som gynnar bägge parter. Man sluter fred på arbetsplatserna. De anställda lovar att inte strejka och företagen lovar att ställa upp på de anställdas krav. Men kollektivavtal är inte allt, det finns annat som påverkar på våra arbetsplatser nämligen arbetsmarknadslagarna. De är av den anledningen som facket tycker att Socialdemokraterna är bästa alternativet. Medan den moderatstyrda alliansen gång på gång har visat sig vilja försvaga facket och försämra arbetsmarknadslagarna så har Socialdemokraterna stått upp för fackets rättigheter och röstat mot de försämringar för oss anställda som alliansen med Moderaterna och Centern i spetsen har beslutat om. Känner du till att de till exempel har försämrat vår rätt till semesterlön och möjlighet till att utbilda oss på arbetsplatserna? För att inte tala om sänknigarna av a-kassan som ökar konkurrensen mellan oss löntagare och ökar vinsterna för de stora företagen.

Lyssna inte på vad alliansen säger, se på vad de gör i stället. För mig som fackligt förtroendevald är det enkelt. Det finns bara ett parti som bryr sig om oss som jobbar. Gör som jag och rö(S)ta den 19 september!

Magnus Flyckt

kandidat till fullmäktige och stolt förtroendevald i IF Metall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons