Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S satsar på en framåtsyftande utbildningspolitik

/


De allra flesta unga klarar övergången till arbetslivet utan särskilda insatser. Samtidigt finns det en mindre grupp unga som hamnar allt längre från arbetsmarknaden.

Annons

Arbetslösheten fortsätter att falla långsamt. Färre nya skriver in sig som arbetslösa hos arbetsförmedlingarna. Tydligast är minskningen bland ungdomar. På ett år har antalet arbetslösa ungdomar minskat med 10 000 till 69 000 personer.

Sänkt arbetsgivaravgift för alla unga är en reform som är dyr och inte löser de problem som faktiskt finns. Istället sätter regeringen nu fokus på en mindre grupp ungdomar som behöver stöd att få ett arbete.

De allra flesta unga klarar övergången till arbetslivet utan särskilda insatser. Samtidigt finns det en mindre grupp unga som hamnar allt längre från arbetsmarknaden. Framför allt gäller det unga som varken arbetar eller studerar. Lösningen på problemet ligger i mer riktade insatser för de unga som verkligen behöver extra hjälp och stöd. Därmed krävs mindre av breda insatser som riktar sig till unga som har goda förutsättningar att på egen hand få ett arbete. Därför försvinner den förra regeringens verkningslösa insats med sänkt arbetsgivaravgift för alla unga.

Framöver kommer ekonomiskt dyrbara insatser för breda grupper att ersättas av riktade stöd till unga som har problem med att etablera sig på arbetsmarknaden. Främst handlar det om unga utan fullständiga gymnasiebetyg, unga med utländsk bakgrund och unga med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga.

Socialdemokraterna genomför nu en politik som ger fler unga möjlighet att få en fullständig gymnasieutbildning. Det är en avgörande förutsättning för steget ut i arbetslivet. Det är dags att satsa på en framåtsyftande utbildningspolitik som går hand i hand med en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Raimo Pärssinen (S)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons