Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S saknar försvarspolitik

Åsa Lindestam (S) skriver den 11/6 att vänsterpartiernas besparingar på två miljarder på försvaret är fullt realistiska och har föregåtts av en tydlig politik.

Annons

Detta påstående saknar varje verklighetsförankring.

Hon försöker även hävda att regeringen skulle föreslå besparingar i miljardklassen som inte redan redovisats i budgeten. Det påstående saknar också det verklighetsförankring.

Så här är det. Vänsterpartierna vill skära ned försvaret med 2 miljarder per år, utan att de kan berätta hur. De ska skära 750 miljoner på förbanden – vilka förband ska då läggas ner? De ska dessutom skära cirka en halv miljard på materiel – vilka materielprojekt ska då skrotas? Utöver detta är de emot att försvaret på frivillig grund ska rekrytera soldater.

Att återgå till att tillämpa värnplikten skulle enligt pliktutredningen bli två miljarder dyrare årligen för att få fram 3 000 insatsklara soldater. Socialdemokraterna vill göra ett överintag av värnpliktiga som försvaret inte efterfrågar. Det skulle kosta minst en miljard dyrare per år. Alltså ytterligare tre miljarder kronor i försvagning av försvarsbudgeten varje år. Pengar som regeringen i stället satsar på att öka försvarets förmåga att öva och göra insatser för fred och säkerhet.

Den av regeringen nyligen tillsatta genomförandekommittén har i uppdrag att flytta pengar till försvarets kärnverksamhet, det vill säga förbandsverksamheten, från stöd och kringmyndigheter. Inga besparingar med andra ord, utan satsningar på försvarets kärnverksamhet. Dessa pengar har Socialdemokraterna redan tillgodoräknat sig och använt i sin budget!

Oppositionen saknar uppfattning om försvarets storlek, hemvärnets storlek, storleken på armen, flygvapnet och flottan och har aldrig redovisat hur deras ytliga och orealistiska budgetnedskärningar ska genomföras. De tre partierna har gått igenom en hel mandatperiod i riksdagen utan att en enda gång redovisa en genomförbar, preciserad och finansierad försvarspolitik.

Det anstår inte ett tidigare regeringsbärande parti som Socialdemokraterna att sakna politik på ett av statens kärnområden. Regeringen har levererat en tydlig och långsiktig inriktning för försvaret. Grunden är lagd för att nå en kraftigt stärkt försvarsförmåga. Försvarsmakten behöver nu arbetsro och kontinuitet för att genomföra dessa reformer och uppnå detta mål. Alla har att vinna på en ansvarsfull och seriös försvarspolitik.

Sten Tolgfors (M)

försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons