Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-retorik och alliansens praktik

Alla ska med, ni minns den kanske, socialdemokraternas valslogan 2006. Då var svenskarna det mest sjukskrivna folket i världen.

Annons

En miljon människor befann sig i utanförskap, 140 personer förtidspensionerades varje dag, tio utav dem var unga under 25 år.

Socialförsäkringssystemen användes för att gömma undan människor, inte hjälpa dem tillbaka till ett värdigare liv. Människor lämnades åt sitt öde utan rehabilitering eller stöd att komma tillbaka till arbete.

Socialdemokraterna hade ingen ambition att göra något åt det och förlorade valet på denna cyniska ambivalens. Alliansen har ett annat synsätt och har jobbat hårt med att göra något åt detta och under denna mandatperiod så har vi medborgare också fått ta del av regeringens kamp, för att alla som har förmåga också ska ha ett arbete att gå till större delen av året.

Tyvärr så kom en lågkonjunktur vilket fick till följd att resultatet kunde ha blivit ännu bättre nu i slutet på mandatperioden. Alliansen har valt att se till enskilda människors förmåga i stället för att stämpla ut människor i system och det har betytt mycket för många människor.

Alliansen vill att människor som är friska och de som har arbetsförmåga ska ges möjligheten till ett arbete på deras egna villkor. Människor som är sjuka ska erbjudas vård och om möjligt rehabilitering för att kunna återgå till arbete.

Matematiken i resonemanget är enkel, för varje människa som går tillbaka till arbete blir en vinstlott, såväl för den enskilde som för samhället. Att arbeta handlar om så mycket mer än om en lön. Arbetskamrater, gemenskap kring fikabordet och att veta att man behövs gör att människor växer och mår bättre. Alla ska få en chans att komma tillbaka utifrån sina förutsättningar, individen ska vara i fokus, inte systemet.

Alliansen infriade Socialdemokraternas retorik.

Vägra Mona-mygel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons