Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S räddade politiker i Fh-styrelsen

Folkets hus är ingen kommunal inrättning utan en verksamhet som drivs av den socialdemokratiska rörelsen och fackföreningarna. Ändock drar sig inte S för att använda kommunens kassa till att täcka upp en brist i den egna verksamheten.

Annons

Folkets hus är ingen kommunal inrättning utan en verksamhet som drivs av den socialdemokratiska rörelsen och fackföreningarna. Ändock drar sig inte Socialdemokraterna för att använda kommunens kassa till att täcka upp en brist i den egna verksamheten.

För det var just vad man gjorde när Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet beslöt att tillskjuta 408 000 kronor för att täcka en skatteskuld i Hudiksvalls Folkets husförening. Hela oppositionen var emot. Detta skedde i ett extraärende i kommunstyrelsen 11 mars. Ledamöterna var informerade om att föreningen skulle försättas i konkurs efter betalningen av skatteskulden.

Men att betala skatteskulden var inte huvudorsaken till det brådskande kapitaltillskottet. Det blev under mötet helt tydligt att det viktiga var att minska risken att styrelseledamöter i Folkets husföreningen skulle bli personligt betalningsansvariga vid en konkurs. Därför framförde jag att en sådan stöttning gentemot styrelserepresentanterna borde ske av deras huvudmän det vill säga Socialdemokraterna respektive fackföreningarna om kravet blev aktuellt. Inte genom en täckning av skulden via kommunen.

Jag var utsedd till justeringsman och krävde under mötet att den riktiga orsaken till penningtransaktionen skulle framgå av protokollet. Det accepterades inte och jag vägrade justera protokollet. Då erbjöds jag att skriva en justeringsanmärkning.

Detta förfarande ville jag diskutera med en av kommunens revisorer. Det dröjde därför några timmar innan jag godtog jag kompromissen. Till min förvåning fick jag senare veta att både betalningen av skatteskulden och konkursanmälan var gjord innan jag justerat protokollet.

Att ha tvingats bistå ledamöter i den Socialdemokratiska föreningen utan att de via kommunens organ varit valda att sköta ett särskilt uppdrag känns minst sagt otillfredsställande.

Det är inte god ekonomisk hushållning av skattepengar.

Göte Bohman

ledamot av kommunstyrelsen (MP)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons