Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och vinstkrävande vårdföretag

Jag lyssnade på intervjun i radions P1. Håkan Juholt intervjuades och fick bland annat frågor om hur han ser på företeelsen att riskkapitalföretag ska få bedriva vård och omsorg.

Annons

Han tyckte inte det. Men när han tillfrågades om andra vinstdrivande företag skulle få fortsätta att driva vård och omsorgsföretag blev svaren inte lika tydligt nej.

Vinstdrivande företag ska enligt Håkan Juholt även i framtiden tillåtas att driva vårdföretag men han tycker att vinsten måste återinvesteras i företaget. Företagen ska tvingas att återinvestera vinsten till fromma för dem som vårdas.

Så lär det vara i Danmark och Norge. Men om företag inte får ta ut någon vinst är de ju inte längre vinstgivande. Och ifall ägarna inte får ta ut någon vinst är de säkert inte intresserade av vara delägare i företaget, oavsett vilken verksamhet företaget ägnar sig åt. Så är det i alla företag. Vinstdrivande företag som driver skolor är samma kålsupare som vinstdrivande vårdföretag.

Håkan Juholt borde i stället ha sagt att ifall Socialdemokraterna kommer till makten har företag som driver skolor och vård och omsorgsföretag och delar ut vinst till ägarna inte längre något på marknaden att hämta. Men det vågade han inte säga.

När således både Socialdemokraterna och de borgerliga inte vill göra något åt missförhållandet med privata företag som stjäl resurser från gamla, sjuka och barnen i skolan ser det dystert ut. Men något måste trots allt göras.

Centerpartiet kontrade med att ifall ett företag missköter sin uppgift skall vårdtagarna kompenseras ekonomiskt för detta. Men jag är säker på att den som blivit illa behandlad och vanvårdats gärna avstår från pengarna och hellre sluppit bli vanvårdad. Vad ska man med pengar till när liggsåret väl uppstått eller avmagringen nästan lett till döden? Ansvarig äldreminister Maria Larsson (KD) ställer sig oförstående till kritiken i flera intervjuer.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons