Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V välkomnar andra partier

Efter valet 2010 leds 43 kommuner i Sverige av så kallade minoritetsregeringar. Sverige leds också av en sådan – den borgerliga regeringen Reinfeldt. Ljusdals kommun styrs också i princip av en minoritetsregering efter SRD:s tydliga frånträdande av helhetsansvar men ej från poster.

Annons

Denna situation jämförs av en ledamot av fullmäktige med ”en bananrepublik”. Själva liknelsen är inte bara fräck mot den borgerliga regeringen – och den är vi inte vana att försvara – utan också mot de andra 43 kommunerna som styrs av minoritetsregeringar. Fräckast och till och med förnedrande är dock jämförelsen ledamoten gör mellan en bananrepublik och Ljusdals kommun.

Vi blev inbjudna av fyra partier – M, C, FP och KD. Vi tackade ja, gick dit och lyssnade och ställde frågor men avböjde sedan på goda grunder att gå vidare med någon slags sex-partiregering.

Vi bjöd i stället in två andra partier över de så kallade blockgränserna, M och FP. De bevärdigade oss inte ens med att delta i ett sonderingssamtal. I stället bytte de snabbt form från en borgerlig alliansklädsel till någon slags Nydanar-dito. Man uttalade sig för att hämta in SRD och S men att lämna V utanför och inbillade sig på något sätt att vi som tackat nej till en sex-partiregering nu plötsligt skulle vara intresserade av en sju-partiregering med V lämnade helt utanför. Dessutom nämndes i ett sammanhang att den så kallade alliansen nog krävde att få besätta ordförandeposten i kommunstyrelsen! Detta är inte seriös kommunalpolitik.

Ett extraval motsätter vi oss av en rad skäl. Därigenom kan den frågan för de seriösa avföras från dagordningen eftersom ett extraval kräver två tredjedelars majoritet i kommunfullmäktige.

S och V har nu att dra slutsatser av det som skett. Vår gemensamma ståndpunkt är att kommunens 1 700 anställda och 19 000 invånare förtjänar en daglig, politisk ledning. Vi har därför valt att sitta kvar och fortsätta utöva våra uppdrag efter bästa förmåga, i syfte att skapa fungerande, väl utvecklade kommunala verksamheter.

Vi vill hantera stora dagsaktuella frågor av karaktären Östernäs, timmerterminal och Stenegård på ett klokt och långsiktigt sätt, och återkommer med skarpa förslag men välkomnar andra partier att lägga konkreta förslag. Vi är öppna för kompromisser. Vi välkomnar förslag från andra partier, men inser också att en duktig opposition har en viktig roll.

Vidare kommer vi inom den närmaste framtiden att presentera ett överskådligt program avseende utveckling inom vissa strategiska politikområden.

Vi räds inte valet 2014. Vi ser i stället fram emot det men tänker först några år spänna våra muskler i arbetet för utvecklingen av Ljusdals kommun.

Örjan Fridner (S), ordförande i Arbetarekommunen

Kenneth Forsell (V), o rdförande i Vänstern i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons