Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: ”En regering som står för samhällsbygge”

/
  • Den enda kvarstående delen av allianssamarbetet verkar vara att de vill sänka skatten, skriver fyra S-politiker från Gävleborg med anledning av bland annat M:s skuggbudget, presenterad av Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra.

Samtliga borgerliga partier har nu presenterat sina budgetförslag. De sammanfattas enklast med tre ord: idélöst, splittrat och ansvarslöst, skriver artikelförfattarna, fyra S-riksdagspolitiker från länet.

Annons

I stället för att utveckla den svenska modellen med investeringar i välfärden, håller de borgerliga partierna fast vid sänkta skatter med lånade pengar och i praktiken en avveckling av den svenska modellen.

Sverige har en regering som står för samhällsbygge. Vi socialdemokrater vill modernisera och utveckla den svenska modellen, rusta upp den gemensamma välfärden och bygga Sverige starkt. Mot detta står en borgerlig opposition som vill återupprepa den politik som under åtta år ledde till stora lånefinansierade skattesänkningar, underskott i offentliga finanser och nedskärningar.

Ett tydligt exempel som slagit hårt mot vår region är nedskärningarna på högskolan och övrig vuxenutbildning. Under 8 år försämrade de borgerliga partierna möjligheterna att studera, både för de som satsade mot en högskoleexamen och för de som behövde en ny chans i livet efter oavslutad gymnasieutbildning. Man valde att sänka skatten för de som redan har ett arbete, och för att finansiera det skar man ner på antalet utbildningsplatser rejält.

Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg är med och röstar ja till en budget som prioriterar utbildning. För vårt län är möjligheterna att studera avgörande, för att höja kompetensnivån och genom det bättre matcha arbetsmarknadens behov. Att fler gävleborgare kan utbilda sig till det de vill arbeta med innebär stora vinster både för individen och den gemensamma finansieringen av välfärden.

Den enda kvarstående delen av allianssamarbetet verkar vara att de vill sänka skatten. På olika sätt, med lånade pengar och i kombination med ett högt tonläge om ekonomiskt ansvarstagande. Den förra moderatledda alliansens skattesänkningar på 140 miljarder kronor vill de borgerliga partierna bygga ut med ytterligare 64 miljarder kronor. Samtidigt vägrar de erkänna att så enorma skattesänkningar också kommer att märkas i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen. Varför ska elever, lärare, barnskötare och undersköterskor betala priset för när de borgerliga vill dela ut skattesänkningar till höger och vänster? Deras brösttoner om ekonomiskt ansvarstagandet skorrar dessutom falskt. Sanningen är att den nuvarande regeringen kraftigt minskat underskottet som den borgerliga regeringen lämnade efter sig.

Vi tycker dock det är välkommet att de borgerliga partierna nu visar att det finns tydliga politiska alternativ. Skattesänkningar och nedskärningar står mot ett samhällsbygge för alla, en ansvarsfull ekonomisk politik och tydliga resultat.

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Raimo Pärssinen (S)

riksdagsledamot

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons