Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutavdrag ger 135 jobb i länet

Svar till Lars B Andersson (S), Anna-Maria Forssell Mörk (V) och Jörgen Myhrman (V).

Sedan rutavdragets tillkomst 2007 har man sett en expanderande marknad för hushållsnära tjänster och att allmänhetens vilja att köpa från ett seriöst företag ökat.

Annons

Från att ha varit en bransch mest förknippad med svartarbete har nu seriösa företag vuxit fram i en bransch som är under kraftig tillväxt.

135 nya jobb har enligt Skatteverkets statistik skapats i länet tack vare rutavdraget under 2011. Detta är 135 Gävleborgare som varje dag har ett jobb att gå till! I hela landet är siffran 6180 nya jobb tack vare rut. Enligt en av Almegas undersökningar kommer 3 av 4 från tidigare arbetslöshet (undersökning i juni 2010, gäller hela landet). Avdraget är statsfinansiellt lönsamma, det ger alltså tillbaka mer till statskassan, i form av ökade skatteintäkter, än vad det kostar. De nya, vita jobb som skapats genererar ökade skatteintäkter och lägre utgifter för arbetslöshetsersättning, vad i den uträkningen är det inte Socialdemokraterna inte ställer sig positiva till?

Andersson (S) och Forssell Mörk (V) gör en tankevurpa när de lyfter fram den dyra kostnaden för privatpersoner som anlitar vit arbetskraft. Hur kan det vara bättre att istället låta den svarta marknaden växa och frodas? Ska vi helt ge upp? Enligt en rapport som Skatteverket publicerade stämmer dock inte era siffror. En jämförelse av genomsnittliga vita och svarta timpriser för städning visar att det nettopris köparna nu betalar ligger cirka 40 kronor högre än tidigare svartpris

Om rutavdraget skulle tas bort och man skulle få betala fullpris uppger 55 procent av köparna att de skulle sluta utnyttja tjänsterna. Man kan ju tänka sig att många skulle gå tillbaka till att betala svart. I en bransch med konkurrens från den svarta sektorn har en skattereduktion visat sig helt nödvändig och en förutsättning för att många ska arbeta vitt.

Skribenterna nämner de 100 000 färre jobb inom offentlig sektor (för att vara korrekt är det cirka 94 000) sedan alliansen tog över ansvaret för jobbpolitiken. Vad de dock glömmer att nämna är det tillkommit 111 474 (2011, kvartal 3) fler jobb i den privata sektorn inom utbildningsväsendet, vård, omsorg och socialtjänst. Det innebär att många inom skola, vård, omsorg och socialtjänst i stort sett endast bytt till privat arbetsgivare.

Alliansen har infört dessa skatteavdrag som permanenta åtgärder. Vi kommer att fortsätta att föra en politik som gör det lönsamt att arbeta och lättare att driva företag. Vi kommer att fortsätta ta ansvar för Sverige och driva arbetslinjen! Frågan är om oppositionen nu med facit i hand tar rut till sitt hjärta, eller om de fortfarande håller kvar vid tanken att svarta osäkra påhugg är bättre.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons