Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut-avdraget en frihetsreform som gynnar kvinnor

Vänsteralliansen med Mona Sahlin i spetsen gör nu allt för att sopa bort rut-avdraget; skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Syftet är antagligen att göra sig populära bland väljargruppen kvinnor som får allt större betydelse i valet.

Annons

Som ett argument till att tur är av ondo anger de att avdraget främst nyttjas av höginkomsttagare. Den kollektivistiska ideologin med pigstämpel på de som städar åt andra och kapitaliststämpel på de som får städhjälp så att de får vardagspusslet att gå ihop med mindre stress som följd, står uppenbarligen i fokus.

Mona Sahlin står medialt i spetsen för avskaffandet av rut-avdraget, men den röda tråden lyser starkt igenom och man kan ana att det kanske är Lars Ohly som är loket som drar vänsteralliansen bort från denna frihetsreform som främst gynnar kvinnor.

De väljer att inte se alla de kvinnor som genom rut-avdraget fått jobb och egenförsörjning och alla de kvinnor som har getts möjligheten att starta egna små företag och därmed fått tillgång till en större arbetsmarknad.

Rut-avdraget har blivit mycket populärt och används av allt flera, mest kvinnor, både låg- och höginkomsttagare. Även socialdemokrater tycker att det är så bra att de själva använder sig av det. Det vore hedersamt att sopa rent framför egna dörrar innan de städar bort rut-avdraget som många av dem själva nyttjar.

Det märkliga är att vänsteralliansen inte för fram samma argument om rot-avdraget som de också vill avskaffa på sikt. Där tycks det inte spela någon roll vem som nyttjar det, låg- eller höginkomsttagare. Kan det vara så att det här handlar om en mansdominerad värld där det är helt ok att ta hjälp av hantverkare? Här pratas det inte nedlåtande om drängjobb.

Arbetsgivarorganisationen Almega har räknat ut att antalet jobb skulle halveras från 11 000 till 5 400 om rut-avdraget tas bort. Det är fler än de 3 500 som förlorade sina jobb på Saab och för vilka oppositionen ömmade så varmt i höstas. Är det värre att förlora jobbet i bilbranschen än i städbranschen?

Undersökningar visar att 80 procent av de som anställts i hemservicebranschen de senaste sex månaderna kommer från tidigare arbetslöshet. För oss Moderatkvinnor är det helt oväsentligt vilka som nyttjar rut-avdraget. Det viktigaste är att reformen har inneburit att flera kvinnor fått arbete och getts möjligheten att starta företag istället för att leva i bidragsberoendets utanförskap där trygghetssystemen tidigare var permanenta försörjningsinrättningar.

Den största friheten för kvinnor är egenförsörjning och att slippa vara beroende av statsmakten eller någon annan. Rut-avdraget har i allra högsta grad bidragit till detta.

Ziita Eriksson, ordförande Moderatkvinnorna Gävleborgs län

Lena Andersson, vice ordförande Moderatkvinnorna Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons