Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruggigt queert

Det är dumt att göra sig dummare än man är. Även om det är för att vara snäll. Jan Hedenberg ger exempel på det, i en annars föredömligt sansad replik.

Annons

Det är dumt att göra sig dummare än man är. Även om det är för att vara snäll. Jan Hedenberg ger exempel på det, i en annars föredömligt sansad replik (16/2). Han tycker nämligen att det är ”ruggigt” när jag rakt på sak konstaterar att mannens och kvinnans genitalier har en livsviktig funktion ihop och är formade för varandra i högre grad än för diverse andra nervrika kroppsdelar.

Att det nu anses inte bara ofint utan till och med ruggigt att konstatera detta, som man inte precis behöver vara ”religiös” för att inse, räknar jag som ett bevis på att den så kallade queerideologin tyvärr vunnit så mycket terräng att den komprometterar det viktiga arbetet mot hat och hot och homofobi. (Jan, ”queer” är ett honnörsord nu både i RFSL-sammanhang och på Svenska kyrkans teologifestivaler).

Det handlar inte längre om fullt begripliga undantag som bekräftar en för det mänskliga livets fortlevnad fullkomligt grundläggande, om än ibland övertolkad, skillnad. Nej, målet för vissa om än inte just för dig, Jan är att det biologiska könet ska räknas som så irrelevant att pojkar ska heta Svea lika väl som Sven, och, för ännu fler, att även ungdomar som inte är specifikt homosexuella ska lära sig att de lika gärna kan ha sex och bilda familj med någon av samma kön som av motsatt. (Om det nu finns något sådant som motsatt kön när alla heter Svea).

Även Svenska kyrkan tvingas från och med denna vinter att förneka att äktenskapet skulle ha något särskilt med man och kvinna att göra. Konfirmandböcker, psalmböcker och vigselordning skrivs nu välvilligt om så att det framgår att äktenskapet också i kyrkan, precis som i staten, endast gäller ett livsförbund mellan två personer i största allmänhet. (Antalsneutralitet gäller inte än). Och Gud eller kyrkorådet nåde den som protesterar offentligt.

Välviljan vill jag inte förneka, och kyrkan har liksom staten mycket att gottgöra för. Men queerideologin blir till slut närmast självförgörande. Svenska kyrkans studieförbund erbjöd nyligen folk att på förbundets blanketter definiera sig som tillhöriga ett tredje kön, ”hen”, alldeles oberoende av eventuellt medfödda missbildningar. Men som bland annat RFSU påpekade kunde man väl då hellre ha slopat könsangivelsen helt.

För ifall gubbarna i börsstyrelser och biskopsmöte lär sig omdefiniera sitt kön till ”hen”, har de ju plötsligt med ett pennstreck lyckats trolla bort hela den mansdominans som skulle åtgärdas. Vi tycks alltså behöva behålla en del ruggigt (?) gamla begrepp till och med för att kunna bedriva det ack så viktiga jämställdhetsarbetet.

Andreas Holmberg

pappa, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons