Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdrift på engagerad och lojal personal

/

Kulturnämnden har redan från start, enligt vår uppfattning, fått en för lågt uträknad ram, skriver artikelförfattarna, fyra politiker i Bollnäs kommun.

Annons

Det har väl inte gått någon förbi att vi i Bollnäs 2010 fick ett nytt kulturhus, icke utan vånda, men den debatten har vi nu lämnat bakom oss. Kulturhuset är i dag en byggnad som i nästan tio år inte har fått den driftsbudget som behövs för att bedriva en relevant verksamhet, musikskola, bibliotek, fritidsgård, produktion och kulturskola. Svag politisk ledning och styrning har i flera år utsatt personalen för rovdrift genom att lägga över nya verksamheter, utan att tillskjuta tillräckliga medel. Dessutom har det funnits en naiv tro på, att kulturen skulle bli självfinansierad. Så ser inte verkligheten ut. Personalen har påpekat dessa fakta när de inte har kunnat hålla sin budget, men inte fått gehör.

Första januari 2015 blev det en ny nämnd, kulturnämnden. Innan dess ingick kulturen i olika utskott. Vi ställdes inför en verksamhet som gått back med cirka en miljon kronor, och ett politiskt beslut att underskottet skulle rättas till genom nedskärningar i verksamheten.

Kulturnämnden har redan från start, enligt vår uppfattning, fått en för lågt uträknad ram. Man har lagt över verksamheter till kulturnämnden utan att skicka med full täckning för kostnaderna. Vi bestämde oss för att se tiden an, för att se om det på sikt skulle korrigeras. Men ingen av oss är nu beredda på att gå med på några nedskärningar. Detta är en verksamhet där personalen lyckats bibehålla hög standard genom att många år trolla med knäna.

Oppositionen känner att vi måste backa upp både verksamheten och personalen genom att ansöka om en utökad ram på 500 000 kronor för att komma i en bra balans och få/ge arbetsro för att fortsätta ge oss Bollnäsbor ett professionellt kulturellt utbud. Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet röstade nej till detta förslag. Vi har krävt och fortsätter att kräva:

* en relevant driftsbudget för kulturen 2017-2019, så att verksamheten kan bedrivas i, minst, sin nuvarande omfattning, så oerhört värdefull för vår kommun

* en god arbetsmiljö för den hängivna personalen. Man kan inte tända ett ljus i båda ändar och tro, att det ska brinna längre.

* att slopa återställandekravet för budgetunderskotten 2015 och 2016.

Bollnäs kommun har god ekonomi och mer än väl resurser att gå med på våra krav. Snålheten bedrar visheten.

Inga-Lill Gustafson (BP)

2:a vice ordförande

Nanette Andersson (M)

Mattias Ekström (M)

Helena Westelius (BP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons