Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursdebatten ett getingbo

Gunnar Johansson du gör ett tappert försök att förbättra mina bristfälliga kunskaper i den tvivelaktiga mänskliga aktiviteten som kallas för jakt (2/4).

Annons

Dessvärre måste jag tillstå, att du inte lyckats kasta något nytt ljus över den komplicerade relationen mellan villebrådet och jägaren. Ditt inlägg är ytterligare en bekräftelse på jägarnas överspända inställning till rovdjurens existensberättigande i den svenska faunan.

Genom alla dessa hundratals osakliga, militanta och aggressiva insändare och debattartiklar, som jägarkåren, med stöd av sina organisationer, under de senaste tio åren bombarderat dagstidningarnas debattredaktioner med, har jag förstått, att du och dina kumpaner helst vill ha oinskränkt rätt att själva bestämma när och hur rovdjursjakt ska bedrivas i svenska marker.

Du hävdar med emfas, att jakt är en rättighet bland annat för att folk inte ska behöva svälta ihjäl. Av jägaretablissemangets intensiva hatpropaganda i media mot vargen, inser jag att det begreppet totalt dominerar er tankevärld medan ordet skyldighet och innebörden därav förträngts. Du säger själv att all jakt är reglerad genom lagstiftning, som jägarna är skyldiga att rätta sig efter. Men uppenbarligen respekterar inte en stor del av jägarkåren de bestämmelser, som styr jakten. Ett tydligt bevis härpå är bland annat överskjutningen av lodjur, som sker varje år och som du anser, inte kan läggas jägarna till last utan är myndigheternas fel. Slutsats, får ni jägare inte som ni vill, gör ni ändå som ni vill. Ni har verktygen.

Helikopter och/eller snöskoter har inte använts, säger du . Men lodjuret är ett mycket svårjagat byte, sägs det. Hur är det då möjligt att skjuta fem fler än tillåtet inom två timmar?

Jag vågar inte avslöja min identitet, därför att rovdjursdebatten, som översvämmat tidningsspalterna i cirka tio år, nu uppvisar en sådan hätskhet från jägarkollektivets sida att det liknar ett verbalt krig med inslag av handgripligheter. Situationen håller på att fullständigt gå över styr. Tjänstemän på länsstyrelser och Naturvårdsverket får ta emot hotelser i brev och per telefon. Utredare hos Brå har blivit så trakasserade av varghatare, att de tvingats begära skyddade personuppgifter. Folk som öppet kritiserar jägarkårens fientliga inställning till rovdjuren, får bildäck sönderskurna brevlådor och namnskyltar beskjutna och så vidare. Vem sticker frivilligt in huvudet i ett sådant getingbo?

n`Martin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons