Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjuren kostar för mycket

Vargtiken som vandrat från Galvenreviret i Hälsingland till Norge har enligt norska staten kostat 2,3 miljoner kronor. Det är pengar som kunde användas bättre i skola, sjukvård och bidrag till landsbygdsutveckling.

Annons

I programmet Mitt i Naturen på tv får vi se hur man sitter och gullar med några vargar. De borde i stället visa när vargarna, som de gjorde i Sörsjön i juni i år, dödat 25 lamm och 10 tackor för att få folk att förstå problemet med för många vargar.

År 2009 inträffade 41 vargangrepp på hundar. 27 med dödlig utgång. Sedan den 21 augusti i år har minst 26 hundar dödats av varg.

I Ramnäs i Västmanland höll en man på att meka med bilen vid huset då en varg kom in på tomten och tog hans lilla dvärgpinscher i gapet och sprang till skogs. Man hittade sedan inget av hunden. Vad hade hänt om det hade varit ett barn på tomten i stället för en liten hund?

Det är nog dags att ta tillbaka den lagstiftning som gällde fram till 1978 då björn, varg, järv och lo som kom in på en gård eller i en trädgård fick dödas. Nog är det ett problem med vargarna för oss landsbygdsbor.

1993 beräknade Umeå universitet att kostnaden för att ha 500 individer vardera av de fyra stora rovdjuren i Sverige skulle hamna på 6,73 miljarder kronor. Omräknat i dagens penningvärde och med tanke på att de stora rovdjuren har ökat dramatiskt sedan 1993 torde kostanden i dag överstiga 10 miljarder kronor.

Vargtiken som vandrat från Galvenreviret i Hälsingland till Norge har enligt norska staten kostat 2,3 miljoner kronor. Det är pengar som kunde användas bättre i skola, sjukvård och bidrag till landsbygdsutveckling. Det är våra skattepengar de slösar med!

Det behövs ett landsbygdsparti som tillvaratar våra intressen.

Landsbygdsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons