Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörande att V vill förklara för småföretagare hur RUT fungerar

Vänsterpartiet Bollnäs målar upp en nattsvart bild av RUT-avdraget i sitt svar (
11/12
) på vår artikel (
7/12
) menar Rolf Volungholen och Östen Johansson, Företagarna, i en slutreplik.

Annons

Det är nästan lite rörande att just representanter för Vänsterpartiet vill förklara för småföretagare hur RUT fungerar och att de vill nyansera bilden. I sin replik presenterar de dock inga fakta utan kommer mest med svepande argument och anser att utan RUT hade allting varit mycket bättre, oklart varför. De menar att RUT tränger undan andra, och bättre jobb (?), och att om RUT inte funnits hade det skapats massor av nya jobb inom den offentliga sektorn. Att Vänsterpartiet vill att så många som möjligt ska arbeta inom offentlig sektor är ingen hemlighet. Däremot måste man komma ihåg att det offentliga kostar och att någonstans måste pengarna komma ifrån. 

RUT-avdraget har gett motsvarande 10 000 nya, vita heltidsjobb i Sverige och i Gävleborgs län har runt 15 000 personer köpt hushållsnära tjänster av 438 företag. Faktum är att småföretagen är de som skapar flest jobb, 4 av 5 jobb i Sverige har sedan 1990 skapats av just småföretagen. Bollnäs är inget undantag, Företagarnas rapport visar att 1 600 jobb har skapats i kommunen sedan 1990 av just småföretag. Småföretagen står för 32 procent av skatteintäkterna och pengarna från alla dessa jobb kommer välfärden till nytta och skapar möjligheter för människor att få bra skolor, vård och omsorg i kommunen och länet. 

Vilka är det då som arbetar i RUT-företagen? Jo, nästan hälften som anställs har kommit från tidigare arbetslöshet. Många av dessa är kvinnor som därmed också blivit mer ekonomiskt självständiga från sina män och samhället. Nästan var femte RUT-företag hade fler än fem nationaliteter anställda vilket bevisar att RUT är den integrationsmotor som de nyanlända såväl behöver. 

Företagarna är glada för att allt fler tjänster ska rymmas under RUT men vi vill ändå framhålla vår kritik mot att potten minskar samtidigt som fler tjänster ska erbjudas av fler företag. Tyvärr kommer detta innebär att effekten av fler tjänster inte kommer att bli så stor som den skulle kunna.

Hur det går för Bollnäs, Gävleborgs län och för Sverige avgörs av hur det går för de små företagen. Det är där som nya jobb, nya idéer och framtidens välstånd skapas. Därför borde alla politikers högsta prioritet vara att skapa de allra bästa tillväxtmöjligheterna för små företag. Att behålla och utveckla RUT-avdraget är en självklar del i detta.

Rolf Volungholen

ordförande, Företagarna Bollnäs

Östen Johansson

ordförande, Företagarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons