Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte våra läkarsekreterare

Det är skrämmande att man tagit detta verklighetsfrämmande beslut utan att läkargruppen är tillfrågad. Självklart är det så att många av läkarsekreterarnas arbetsuppgifter nu kommer att hamna i läkarnas knä.

Annons

Det har länge viskats i korridorerna om en förestående organisationsförändring i landstinget som rör läkarsekreterarna – en nödvändig och viktig kugge och resurs i sjukvården.

I den allmänna granskningen av landstingets utgifter har det med all rätt riktats kritik mot den svällande administrationen. Vi är många både bland allmänheten och i professionen som hoppats på att den aviserade neddragningen med 100 tjänster skulle gälla den administration som verkar centralt i landstinget kring tjänstemännen och politikerna i landstingspalatset i Gävle.

Det är nu bestämt att landstingets 404 läkarsekreterare som är administrativt stöd till läkarna på vårdcentralerna och sjukhusklinikerna ska lämna sin naturliga tillhörighet och i stället dras in till landstingskonstruktionen LOV (lednings- och verksamhetsstöd). Efter detta smarta drag ska 100 av dessa läkarsekreterare sägas upp. Därmed har besparingsuppdraget fullgjorts!

Det här innebär att antalet läkarsekreterare som arbetar vårdnära minskar med 25 procent! I LOV finns i dag också 362 administratörer och 72 personer som arbetar med utredningar med mera nära politikerna och tjänstemännen i Gävle. Några neddragningar där har inte redovisats.

Som om inte detta vore nog. Våra läkarsekreterare ska lämna sin enda naturliga arbetsplats på vårdcentralerna och i stället samlas upp på ett antal skrivcentraler i landstinget. Arbetet där blir anonymt och alla skriver från en hög utan början eller slut.

Självfallet är det så att trivsel, motivation och prestation under sådana betingelser blir starkt lidande.

I dag skriver våra sekreterare alltid till sina egna läkare och journalerna skrivs ut med högst någon dags fördröjning. Vi har en daglig dialog. Detta underlättar vårt arbete avsevärt och är också viktigt för patientsäkerheten.

Läkarsekreterarna hos oss skriver inte bara journaler. Andra viktiga arbetsuppgifter är daglig hantering av ofantliga mängder in- och utgående post samt hantering av remisser och bevakning av remissvar. Också det mycket viktigt för patientsäkerheten.

Några läkarsekreterare har specialuppdrag med IT-stöd förutom sina traditionella uppgifter. Också de ska nu lämna sin naturliga arbetsplats nära oss. Om datorerna krånglar, och det gör de ofta, ger de oss omedelbar support. Det är helt nödvändigt eftersom arbetet annars måste avbrytas. All information om patienterna finns ju i datajournalen.

Det är skrämmande att man tagit detta verklighetsfrämmande beslut utan att läkargruppen är tillfrågad. Självklart är det så att många av läkarsekreterarnas arbetsuppgifter nu kommer att hamna i läkarnas knä. Det vore mycket olyckligt. I våra händer tar detta arbete mycket längre tid till en betydligt högre kostnad för skattebetalarna. Vår tid behövs till det vi kan det vill säga renodlade läkaruppgifter. Väntetiderna för patienterna kommer oundvikligen att bli längre om detta blir verklighet. Det kan väl ändå inte stämma med landstingets intentioner? Därför måste beslutet omgående rivas upp!

Läkare på Hudiksvalls hälsocentral:

Tarek Abdulaziz AT-läkare

Gert Bergkvist distriktsläkare

Ulf Blomqvist distriktskläkare

Åsa Bäckstrand ST-läkare

Dagmar Edung distriktsläkare

Thomas Ehn distriktsläkare

Ahmed Esmail distriktsläkare

Hans Johansson distriktsläkare

Oskar Liden AT-läkare

Ann-Britt Lindmark distriktsläkare

Anders Lång distriktsläkare

Pär Nolgård distriktsläkare

Aase Schibbye distriktsläkare

Håkan Ström distriktsläkare

Erik Stålberg ST-läkare

Ingrid Stålberg distriktsläkare

Thomas Walan distriktsläkare

Staffan Westerlund distriktsläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons