Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökare är stopp i maskineriet

/

Skribenten tycker att de som röker på arbetsplatsen sinkar en del av arbetsdagen.

Annons

Jag arbetar inom vården i Gävleborg. På min arbetsplats stämplar vi in och ut vid arbetsdagens början respektive slut. Men i stället för klocka på väggen loggar vi in i en dator som är direkt kopplad till lönesystemet. Jag förstår den effektiviseringen.

Det jag däremot inte förstår är varför man inte tar tag i rökningen när man ändå är på gång att effektivisera en arbetsplats. Personal med rökbehov är ju inget annat än stopp i maskineriet. Om jag tar mitt jobb som exempel: X tar en fem minuters rökpaus varje timme på en åtta timmars arbetsdag. Det blir totalt 40 minuter på rökbalkongen, utöver raster.

Jag som ickerökare får trolla med knäna för att hinna det jag ska på min rast. Om jag behöver göra något privat ärende som till exempel besöka apoteket eller hämta ut ett paket får jag göra det på rasten, om jag hinner. Hinner jag inte kanske jag måste söka kompledigt eller ta ledigt utan lön. Det gäller alltså att maximera min rast när jag väl har den. Om du däremot är en rökare har du ytterligare fem till tio minuters rast var och varannan timme.

Skulle det vara acceptabelt om vi ickerökare skulle ta rast varje timme för att lägga pärlplattor, läsa en bok eller spela wordfeud? Jag skulle inte tro det. Rökningen är fortfarande alldeles för accepterad. Jag förstår att människor har rätt att ta egna beslut kring sin hälsa. Jag vill inte förbjuda dem från att röka. Jag vill bara jämna ut villkoren på vår gemensamma arbetsplats.

Jag har några förslag till en lösning på problemet:

* Förbjud rökning inom företagets område.

* Flytta ut rökplatsen så det blir obekvämt.

* Ge ickerökarna längre raster.

Resultatet av detta blir en balanserad arbetsplats där alla har samma villkor. Och i den bästa av världar kanske det tvingar rökarna att dra ner på sin rökning, vilket inte bara räddar deras ekonomi utan också deras hälsa. Det kallar jag effektivitet.

Ickerökare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons