Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön utveckling åt rätt håll

Politik gör skillnad för Sveriges unga – i år blir det fler sommarjobb i våra kommuner, skriver Raimo Pärssinen (S).

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att det 2015 kommer finnas minst 85 000 sommarjobb, vilket är fem tusen fler jämfört med förra året. Under sommaren kommer 5000 fler unga få möjligheten att arbeta, få inkomst och göra rätt för sig. Det är en tydlig skillnad. Med rödgröna majoriteter runt om i landet går utvecklingen åt rätt håll – vi får fler sommarjobb och fler möjligheter för unga att kom in i arbetslivet. Det är en kollektiv vinst för hela samhället, samtidigt som det tar tillvara ungas drivkraft och potential.

De flesta av kommunens sommarjobb finns inom vård och omsorg. Sommarjobben är en möjlighet för unga att arbeta och förstå den svenska välfärden, att kanske upptäcka en framtida karriärväg inom välfärden. Inom tio år behövs närmare bestämt en halv miljon nya medarbetare inom vård, skola och omsorg, enligt SKL:s bedömningar.

I dag lämnar alltför många ungdomar gymnasiet för att gå ut i en långvarig arbetslöshet. Det är ett slöseri, som både minskar friheten för unga och på samma gång gör samhället fattigare. Socialdemokraterna har satt upp ett ambitiöst mål för att knäcka arbetslösheten. 2020 ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. Genom kommunala satsningar på sommarjobb kan fler få sin första erfarenhet av arbetslivet. Men det räcker inte, vi behöver göra mer för att fler unga ska komma i arbete.

När vi socialdemokrater med vårbudgeten sjösätter alltifrån traineejobb, utbildningskontrakt, extratjänster och andra investeringar för jobb och kunskap, så är en viktig förutsättning att villkoren ska vara goda och att våra ungdomar har kollektivavtal och schyssta löner. Högern tycker att Sverige ska gå i motsatt riktning: acceptera lägre löner, försämra utbildningsmöjligheterna och tryggheten, för att sedan fortsatt finansiera lägre skatter. Detta vägval för jobben och ungas möjligheter är den viktigaste konflikten i svensk politik idag. Att fler ungdomar nu får möjligheten att jobba under sommarlovet är därför ett viktigt steg i riktning.

Raimo Pärssinen

ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons