Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset gör nytta

Vad har arvoden och tjänstebilar att göra med vårt arbete att lindra och förhindra mänskligt lidande? När det gäller våra insamlade medel går inga av dessa pengar till administrativa kostnader så som just arvodering.

Annons

M. Åsberg (17/2) tänker nobba Röda Korsets bössor i fortsättningen. Det jag reagerar på är att du som skäl anger dels att det har förskingrats pengar, dels höga arvoden.

När det gäller förskingringen är det naturligtvis djupt olyckligt att det har hänt och drabbat oss i Röda Korset, men jag vill i detta sammanhang framhålla att det är en person som står för den och inte hela organisationen.

En person som dessutom har delgivits brottsmisstanke och väntar på rättegång. Du utmålar vår ordförande Bengt Westerberg som en person som ska sko sig till varje pris.

Jag har då en motfråga till dig: vad har arvoden och tjänstebilar att göra med vårt arbete att lindra och förhindra mänskligt lidande? När det gäller våra insamlade medel går inga av dessa pengar till administrativa kostnader så som just arvodering (de kostnaderna tas från förvaltningsmedlen som bland annat kommer från medlemsavgifter) – de pengar som läggs i våra bössor går direkt in till den aktuella insamlingen.

Vi vet – tack vare den opartiska kontroll som görs av Sveriges olika frivilligorganisationer varje år via Svensk Insamlingskontroll samt kontroll av Charity rating – att vi ligger i toppen bland de organisationer som samlar in pengar när det gäller hur mycket som går direkt till insamlingen.

Enligt Charity ratings senaste siffror är vår andel som går direkt till verksamhet eller insamlingsmottagare, exempelvis Haiti, 91 procent. Enbart Svenska kyrkan har bättre siffror än så.

Är det inte dags att fokusera på den verksamhet vi bedriver för att förhindra och lindra mänskligt lidande och hjälpa oss att fortsätta med det? I Ljusdals kommun har det tack vare insamlingar och det arbete som frivilliga lägger ner gjorts 2 631 besök hos äldre under 2008. Så jag hoppas att du tänker en gång till innan du bara som ren protest går förbi en Röda Korsbössa nästa gång.

I bössan håller nämligen en frivillig som har lagt själ och hjärta i sitt engagemang. En frivillig som förvisso är det i Röda Korset, men som inte har något arvode eller någon tjänstebil. Det är dig fritt att protestera, men låt det inte drabba någon som inte är förtjänt av det.

Åsa Älander

Frivillig och medlem i Röda Korset i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons