Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv inte upp och avveckla banan

/
  • Vi moderater vill därför att Regionen utreder möjligheten och förutsättningar för att återuppta persontrafik på Dellenbanan, skriver artikelförfattarna.

Vi moderater vill därför att Regionen utreder möjligheten och förutsättningar för att återuppta persontrafik på Dellenbanan, skriver debattörerna.

Annons

Vi moderater arbetar för att ge våra invånare goda förutsättningar att verka och bo i Sverige och i Gävleborg. Vi ser Gävleborg som en tillväxtregion med mycket goda förutsättningar och kapacitet att utveckla sin konkurrenskraft ytterligare.

En viktig förutsättning för ett regionalt utvecklingsarbete är att man enkelt, snabbt och klimatsmart kan röra sig mellan olika platser i länet och i landet. Därför måste vår infrastruktur, såväl järnväg som bilväg, vara pålitlig och fungerar väl.

Läs mer om Dellenbanan.

En samordnad och väl fungerande kollektivtrafik är viktig för vår region och för att skapa tillväxtmöjligheter krävs god infrastruktur. I Gävleborg finns stor pendling till studier och arbete och en pålitlig och snabb kollektivtrafik betyder mycket för att hela länet ska leva – både stad och landsbygd. En klimatsmart kollektivtrafik och infrastruktur utgör således mycket viktiga delar i skapandet av en dynamisk region.

I dag finns det emellertid järnvägar som inte används för varken kollektiv- och/eller godstrafik. Dellenbanan är en av dessa järnvägar och som fortfarande har relativt bra standard. Vi moderater vill därför att Regionen utreder möjligheten och förutsättningar för att återuppta persontrafik på Dellenbanan.

Det finns krafter som vill riva upp spåren och avveckla banan helt vilket vi anser är fel väg att gå. Om detta skulle ske, kommer den aldrig att läggas tillbaka och vi kommer heller aldrig att kunna återstarta spårbunden trafik mellan Ljusdal och Hudiksvall. Vi vet att det är mångfalt mycket dyrare att bygga ny järnväg än att underhålla den som vi redan har.

Läs mer: Förfallet av järnvägen har pågått länge

En sådan utredning bör därför se över vilka åtgärder och investeringar som krävs för att återfå banan i sådant skick så person- och godstrafik kan startas. Den bör även se över vilka nya möjligheter en återöppnad Dellenbana gör för de norra delarna av länet och kollektivtrafiken.

Många pratar varmt om järnväg, men vi moderater är beredda att gå från ord till handling och aktivt arbeta för att utveckla vår infrastruktur i länet.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition, Gävleborg

Jonas Holm (M)

kommunalråd i opposition, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons