Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv inte delar av Los kyrka!

/

Till kyrkofullmäktige i Ljusnans pastorat: Det är min absoluta övertygelse att beslutet om att riva delar av kyrkan i Los, och slopa den toalett som så väl behövs, är ett felaktigt beslut, skriver Gunnar Högberg, Los..

Annons

En rivning skulle begränsa kyrkans framtida möjligheter att bedriva varierad verksamhet. Det begränsar kyrkans möjligheter att arrangera sång- och musikevenemang med gästande aktörer.

Det är närmast förnedrande för kyrkans anställda och kyrkans många ovärderliga frivilliga krafter, att inte ha tillgång till en toalett inomhus.

Har fackliga organisationer för kyrkans anställda informerats om beslutet?

Om rivningen genomförs, blir Los kyrka den enda i hela Ljusdals kommun och i nybildade Ljusnans pastorat, som inte har den självklara bekvämlighet som en toalett utgör.

Varför?

Det är också aningen vårdslöst av pastoratets kyrkoherde, att i argumentationen för att genomföra rivningen i Los, sprida uppgifter om att sanitära olägenheter som mögelskador skulle föreligga. Veterligt finns det ingen sådan undersökning gjord och det finns inget protokoll som bekräftar angrepp av mögel. Det finns bara en liten, liten vattenskada upp i ena hörnet av utbyggnadens nuvarande köksavdelning, en begränsad skada, som inte har förvärrats på många år.

Med bara ett uns av god vilja, och lite fantasi, skulle den befintliga utbyggnaden i Los kyrka kunna förvandlas till en väl handikappanpassad toalett, tillgänglig även för allmänheten, och dessutom rymma en personaltoalett för kyrkans anställda och frivilliga medarbetare.

Pengar finns ju uppenbarligen för att riva. Varför inte använda dessa pengar till att förbättra?

Byggvaruhus och byggnadsfirmor har en mall för renovering av sanitära utrymmen. Den mallen går ut på att det kostar 25 000 kronor per kvadratmeter att renovera enligt fastställda normer. Då är det beräknat från grunden , och med all nödvändig utrustning.

Ett utrymme på 25 skulle med andra ord kosta 625 000 kronor, ungefär samma belopp som den föreslagna rivningen beräknas kosta, erfarenhetsmässigt kanske ännu mer. I den befintliga utbyggnaden i Los kyrka finns både vatten, avlopp och elektricitet redan tillgängligt.

Finns det verkligen ingen förtroendevald ledamot i det nya kyrkofullmäktige, som istället för beslut om rivning kan se åtgärder för förbättring och bevarande som ett alternativ?

Undertecknad begär härmed en omprövning av det beslut som tagits om rivning av tillbyggnaden i Los kyrka.

Gunnar Högberg

Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons