Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risker med privatisering

Svar till Michael Angelryd och Lasse Molin (13/4).
Ger ett exempel så Moderaterna blir varse: Ett riskkapitalföretag lämnade ett lågt anbud på skolstäd i en kommun och fick uppdraget efter ett privat företag.

Annons

Där tidigare två lokalvårdare tillsammans städat en skola på sju timmar per dag har det nya företaget ändrat kravet så en ensam lokalvårdare ska städa en ännu större yta på sex timmar. I stället för att ha 7 minuter och 43 sekunder per klassrum fick hon 5 minuter och 52 sekunder på sig. Dessutom fick kvinnan som var kvar och städade själv sänkt lön med 1000 kronor per månad. Det skulle bli så mycket bättre med det nya riskkapitalföretaget som lämnade ett anbud som var 106000 kronor lägre än det andra företaget.

Resultatet blev precis tvärtom! Sämre städning, färre arbetstillfällen, fler sjukskrivningar, sämre lön. Fem av de städerskor som fyllt 58 år sorterades ut trots lång erfarenhet.

Detta är ett, inte alltför ovanligt, exempel taget direkt från verkligheten på vad som kan hända när den offentliga sektorn, med stor iver från grabbar som Angelryd (M) och Molin (M), privatiseras, som till exempel hemtjänsten enligt LOV (lagen om valfrihet). En privatiseringsiver som skapar osäkerhet och oro bland den befintliga personalen som för er moderater bara ses som led i er jobblinje. Företaget som tog över och lämnade ett lågt anbud måste ju håva in pengar för att kunna överleva, lättast att göra det är att sparka personal och därmed sänka kvalitén samt på arbetsvillkoren, pengarna i fokus. Ni har rätt i att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna inte kan bli tydligare, vi vill ha arbeten till folket, minskade klyftor och en rättvis fungerande offentlig sektor! Det ni står för är precis det motsatta.

Stina Michelson (S)

Leif Persson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons