Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagskandidater i Gävleborg vill öka bostadsbyggandet

Åtta av de elva riksdagskandidater i Gävleborg som har deltagit i HSB:s valenkät tycker att det är ”mycket viktigt” att öka bostadsbyggandet i Sverige. Övriga tre anser att det är ”ganska viktigt”. Nu måste politikerna gå från ord till handling och genomföra konkreta åtgärder som får fart på byggandet.

Annons

Bostadsbristen i Sverige förvärras för varje dag. Hundratusentals ungdomar och andra bostadssökande behöver en bostad akut. Samtidigt bygger Sverige väsentligt färre bostäder per tusen invånare än våra nordiska grannländer och andra EU-länder.

Dessutom är byggkostnaderna högre i Sverige än i andra länder och de ökar snabbare. Bristen på bostäder och de höga byggkostnaderna har lett till kraftigt ökade boendekostnader, vilket gör det allt svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Nu måste politikerna i både kommuner och riksdagen fatta en rad beslut som minskar bostadsbristen i Sverige:

• Säkerställ likvärdiga villkor för olika boendeformer så att det kan byggas bostäder för alla. Småhusägaren kan göra avdrag för räntekostnader på fastighetslånen, men den möjligheten har inte bostadsrättsföreningar eller de som bor i hyresrätter.

• Se över byggmomsen eller möjligheterna att kompensera för momsen.

• Inför en markpolitik i kommunerna som inte bidrar till ökade byggkostnader. Bostadsnära infrastruktur som exempelvis lekplatser, gångvägar och belysning belastar allt oftare byggherren och därmed i förlängningen den boende.

• Förbättra planberedskapen i kommunerna så att överklagande och fördröjningar av bostadsbyggandet minskar.

• Avskaffa ”flyttskatten” som infördes i samband med ändringen av fastighetsskatten. Rörligheten på bostadsmarknaden minskar då man måste betala skatt på räntan från reavinsten.

• Inför en stimulans till bosparande, till exempel i form av skattefrihet på ränteintäkter för bosparande.

HSB ställde denna fråga till riksdagskandidater uppsatta på valbar plats i länet: ”Det byggs för få bostäder i Sverige och bostadsbristen ökar på många orter. Tycker du det är viktigt att öka bostadsbyggandet i Sverige?” Samtliga svarande i Gävleborg anser att det är viktigt att öka bostadsbyggandet i Sverige. Nu måste partierna konkretisera sin politik och efter valet är det dags att gå från ord till handling.

Linn Matic

bostadspolitisk expert, HSB Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons