Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revolutionärer har tagit PKK till sitt hjärta

Enögda budskap har som bekant stark genomslagskraft. Mer genomtänkta är jobbigare, skriver Bengt Bengtsson i en insändare om kurdiska PKK.

Annons

Nu har de övervintrade 70-talsrevolutionärerna tagit den kurdiska kamporganisationen PKK till sitt hjärta. Här i Sverige känner vi PKK som de som hotar, trakasserar och till och med mördar sina avhoppare här inom Sveriges gränser.

I kriget mot Turkiet har man gjort sig skyldiga till terror och mord på civila och många brott mot mänskliga rättigheter. Det är inte underligt att Turkiet betraktade PKK:s strategiska vapenvila med misstänksamhet. PKK-ledaren Öcalan får vara glad att han kom undan med livstid, med tanke på vad som läggs honom till last.

Det som vi känner som Kurdistan är ju i själva verket ett klanbaserat samhälle med olika kulturer och religioner. Turkmenerna är marginaliserade där kurderna dominerar. Föga förvånande deltog kurder aktivt i massakrerna mot de kristna armenierna vid tiden för första världskriget. Jag har svårt att tro att klanhövdingarna uppe i bergen kommer att vilja underordna sig en enhetsstat på marxistisk grund. Vi får nog se ett nytt Indonesien som slits sönder av inbördes stridigheter. Sedan kan man ju undra varför nationalism, som är så klandervärt här hemma, är så fint och bra i Kurdistan.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons