Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revision av Medskog behövs

Tystnaden från kommunförvaltningens sida efter min insändare för en månad sedan om oegentligheter kring Medskog är oroande, skriver Göte Bohman.

Annons

Det är därför glädjande att rättsmedvetna medborgare på sistone väckt frågan om granskning av hela ärendet.

Själv har jag funderat en hel del kring konsekvenserna kring brandsäkerheten vid det nya Biltema-bygget.

Först lite om bakgrunden: ROPH Invest AB får avslag från Lantmäteriet om att sälja naturmark som en del i tomten till Biltema. I stället för att tillföra tillräckligt med kvartersmark går Biltema in med en bygglovsansökan om att överskrida byggrätten med 767 m2 på sin allt för lilla tomt. Avvikelsen är 14,5 procent. Att Regeringsrätten tillbakavisat en avvikelse på 16 procent upplyses inte nämnden om utan begäran antas som mindre avvikelse.

Redan i ansökan framgår att Biltema tryckt upp byggnaden praktiskt taget ut i tomtgräns på två sidor för att klara parkeringskraven. Placeringen av byggnaden … har godkänts av berörd granne står det i ansökan och berget släntas på grannfastigheten står det på ritningen. Inget om att grannen är ROPH Invest AB och marken är naturmark. Placeringen utesluter åtkomst till två av byggnadens sidor med brandbil på grund av berg men plan- och bygglovschefen meddelar att kravet är ett maxavstånd på 50 meter från släckbil till byggnad. Räddningschefen bekräftar. Att byggnaden är 90,7 m x 72,7 meter verkar inte ha någon betydelse. Berget begränsar också utrymningsvägar men en planerad dagvattendamm kan vara räddningen. Undrar om det även fungerar vid brandövning?

Tekniskt samråd har ännu inte hållits. Det innebär även granskning av brandsäkerhet. Möjligheten att sluta hålla varandra om ryggen och att i stället ta sitt myndighetsansvar på allvar finns således. Hotet om en eventuell revision kan kanske bidra till bättre överväganden.

Göte Bohman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons