Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resurserna är inte oändliga

I år inträffade Overshoot Day redan den 21 augusti.

Annons

Overshoot Day innebär att på jorden bildas under ett år en viss mängd förnyelsebara tillgångar – trä, jordbruksprodukter, vattenkraft, energi från sol och vind med mer – men i år förbrukade världen den mängden tillgångar under tiden 1 januari–21 augusti. Overshoot Day har de senaste decennierna infallit allt tidigare. 1987 kom den dagen i slutet av december, 2000 i slutet av oktober och 2008 den 23 september.Beräkningarna har gjorts av Världsnaturfonden. Världen förbrukar dessutom väldigt mycket av de icke förnyelsebara tillgångarna, bland annat fossila bränslen – olja, kol och naturgas – och metaller.

Redan vid EU-konferensen i Stockholm 1972 om de globala miljöfrågorna antogs ett uttalande om att omsorgen om miljön är ett lika viktigt mål för mänskligheten som fred och ekonomisk och social utveckling.

1987 rapporterade FN:s Världskommission för miljö och utveckling (Brantland-kommissionen) att den ekonomiska utvecklingen måste tillfredsställa dagens behov utan att förstöra möjligheterna för framtida generationer. Den västerländska livsstilen måste alltså ändras, så att det blir mindre förbrukning av både förnyelsebara och icke förnyelsebara tillgångar.

Overshoot Day måste komma senare och så småningom infalla den 31 december.

Vi måste ha en framsynt regering!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons