Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera ett "nej tack"

Truga inte, argumentera inte med den som tackar nej till till exempel viss sorts mat, alkohol eller annan dryck, tobak, socker.

Annons

Acceptera personens önskan om att bli tagen på allvar! Ingen ska behöva förklara sig varför den inte vill ha någon viss förtäring. Inte ens en person som man tidigare vet förtärt det den nu tackar nej till. Vill personen förklara sig så gör den det ändå, utan att bli utfrågad.

En som vill bli nykter alkoholist kan inte ens förtära ett glas cider utan att kroppen börjar "ropa" efter mer. En sockerberoende som vill komma ifrån beroendet har samma problem, en knäck kan fördärva en lång jobbig kamp. Någon kan ha upptäckt en födoämnes intolerans eller fått någon sjukdom som medicineras med något som inte går bra ihop med något annat. Detta ska inte behöva redogöras för vid en bjudning.

Ingen skulle väl komma på idén att börja argumentera med en nötallergiker om att "en liten nöt kan väl inte göra någon skada", för det vet nog alla att det kan vara förenat med livsfara för en nötallergiker att få i sig aldrig så lite från en nöt. Men de som tackar nej till sprit, mat av något slag, eller godis de ska trugas och frågas om gång på gång. Var finns respekten för individens egen vilja i dessa sammanhang? Den omtänksamma värden/värdinnan frågar en gång, och respekterar om svaret blir "nej tack". Om sedan personen skulle ändra sig så är det upp till personen själv att säga till om det.

Trug och tjat kan leda till att en person som kämpar med att komma bort från ett beroende, faller till föga och inte vill vara besvärlig och vrång och därmed kanske förstör flera månaders hårt arbete med att komma "på god fot" med sin kropp.

Snälla, godta ett "nej tack" och känn er inte "avspisade". Ni är mycket god och hänsynstagande värd/värdinna som godtar ett "nej tack" utan vidare.

Sonia Wigren, som ofta känner sig besvärlig. Tackar nej till inbjudning ibland på grund av att jag inte äter allting och inte vill behöva förklara mig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons