Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsatsningar mot svensk maffia i budgeten

Satsningarna som görs i budgeten är en förstärkning och vidareutveckling av kampen mot grov organiserad brottslighet som regeringen prioriterat sedan tidigare.

Annons

Att fånga upp unga människor som är på fel väg i livet, att se över straffrabatten för mängdbrott och stärka rättskedjan är vitalt för att bekämpa något som allt mer har kommit att likna en svensk maffia.

Alliansregeringen har presenterat en budget som står ut i ett europeiskt sammanhang. Medan nästan alla andra europeiska länder står inför neddragningar och besparingar kan Sverige satsa för framtiden, på jobben och konkurrenskraften. Det är möjligt tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik som prioriterat att stärka arbetslinjen.

Sedan 2006 har regeringen genomfört den största satsningen på rättsväsendet i modern tid i syfte att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Myndigheterna i hela rättskedjan, från polis till kriminalvård, har förstärkts kraftigt. Sverige har fler poliser, åklagare och domare än någonsin tidigare. Med skärpta straff och ett stärkt brottsofferperspektiv har vi satt människors trygghet i centrum. Men mer behöver göras.

Det är fortfarande alldeles för många som drabbas av brott, för få brott som klaras upp, för många som känner sig otrygga, för många som dras in i kriminalitet och för många som återfaller i brott. I ett samhälle som håller ihop ska alla känna sig trygga i sin vardag. Kriminalitet och våld skapar otrygghet och mänskligt lidande. Otrygga människor kan inte delta fullt ut i samhället. Därför satsar regeringen nästa år ytterligare 1,5 miljarder kronor på rättsväsendet. Därmed blir rättsväsendets anslag drygt 10 miljarder kronor högre än 2006 – totalt 39 miljarder.

Ökningen av rättsväsendets kapacitet är stor och vi moderata politiker i justitieutskottet förväntar oss väsentligt förbättrade resultat. Vi vill också gå vidare och skärpa straffen för upprepad misshandel, hot mot närstående och sexualbrott samtidigt som vi ser att det finns ett behov av att skärpa straffen för just grov organiserad brottslighet och slopa straffrabatten för mängdbrott.

Insatser mot unga som begår brott ska vara tidiga och tydliga då unga många gånger utgör rekryteringsbasen till mer kvalificerade kriminella grupperingar. Samhället ska reagera med tydliga och effektiva åtgärder mot brottslighet och dess orsaker. Brott kan aldrig accepteras.

Patrick Reslow (M)

riksdagsledamot justitieutskottet, ansvarig för grov organiserad brottslighet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons