Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordkonsumtion i jul – med stängda gränser

/

Vi går mot jul – en helg som åter förväntas ge rekord i konsumtion. Samtidigt löser vi världens problem med att stänga om oss – för vi klarar inte mer, skriver Margareta Sidenvall, Hudiksvall.

Annons

Under hösten har de flesta politiska partier upplevt sig tagna lite på sängen av att världen mycket påtagligt knackat på vår dörr. Detta har lett till att flera politiska partier nästan överträffat varandra i att handla i panik. Utan närmare analys har man stor hast kommit med förslag som ingen kunde drömma om för bara något halvår sedan – ändå värnar vi asylrätten. Vad ligger det för värde i det för den enskilde som efter en lång, farofylld och strapatsrikt resa får vända vid Öresundsbron för att man inte har en dokumentation som Sverige från en dag till en annan bestämt att man bör ha.

Flera av de länder som är aktuella i flyktingsammanhang har en mycket bristfällig befolkningsregistrering. I Afghanistan registrerades 2006 endast två procent födslarna i landet. Detta innebär att 98 procent av de asylsökande från Afghanistan omöjligen kan uppvisa de begärda dokumenten och inte har en chans till den asylrätt som ledande politiker med emfas hävdar att vi fortfarande värnar.

Med perspektiv har vi i Sverige känt skam över att vi åren före andra världskriget, när läget hårdnade i Europa, stängde dörren för människor med judisk bakgrund. Vi vet att de flesta gick döden till mötes efter mycket svåra umbäranden – men beslutet var ’nödvändigt’ då arbetsmarknadsläget i Sverige inte kunde tillåta en invandring av överlag välutbildade människor. Vilken dom blir det över Sveriges panikåtgärder under 2015 - året när vi stängde vår dörr för människor som flytt för sina liv men då vi hade råd att fira jul med rekord i konsumtion.

God Jul – med förhoppning om ett öppnare och mänskligare 2016.

Margareta Sidenvall

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons