Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler för vår flagga

Får svenska flaggan se ut hur som helst? Nej.
De gula och blå färgerna är bestämda, liksom att den ska vara rektangulär med bestämda proportioner mellan de blå och gula fälten.

Annons

Reglerna för när den ska vara uppe har mildrats de senaste åren. Men fortfarande rekommenderas att inte ha den hissad nattetid. Vill man ha den hängd dygnet runt kan man använda en vimpel som kan vara kort och bred eller lång och smal. Men, den ska bestå av ett gult och ett blått fält som sinsemellan ska vara lika stora. Tillhör du hovet eller marinen kan du kanske även få använda en tretungad flagga, men det är inte troligt.

De senaste åren har smarta flaggtillverkare skapat en marknad för en vimpelformad produkt med gult kors. Ett rent kommersiellt påhitt som lurat många husägare, trots att det är reglementsvidrigt. I ett fritt land som Sverige kan du ju hänga upp vad du vill i flaggstången men det stör mig att folk tror att en vimpel med kors är någon officiell symbol för Sverige, när det bara är ett bevis på kommersialismens seger över lag och regel.

Däremot borde det vara förbjudet för Söderhamns kommun att hänga upp denna produkt på tornet Oskarsborg där det sedan en tid finns en sådan. Jag har framfört synpunkten till kommunal tjänsteman på kommunkansliet som håller med mig och vid skilda tillfällen lovat "den ska bort". I dag, söndagen 17 april, hänger den där, fortfarande blågul trots att den borde ha skammens röda färg. Hoppas den byts mot någon reglementsenlig innan turisterna gör narr av oss.

L.J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons