Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen kör städningen i botten

/
  • Städpersonalen ska vara tyst, foglig och lydig för att passa in, menar Lena Olsson.

Personalhanteringen är under all kritik, de ska bara jobba, vara tysta och aldrig ifrågasätta. Undra på att det är många sjukskrivningar., skriver Lena Olsson som är kritisk till Region Gävleborgs städavtal.

Annons

Det gläder mig att smittskyddsläkare i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, oroas över städningen på länets sjukhus. Sedan Landstinget eller Region Gävleborg som det så vackert heter, beslutade att sälja ut städningen så har det gått utför. Varje ny aktör de släpper in i verksamheten vill naturligtvis suga ur det mesta möjliga och lägger ett lågt anbud för att få avtalet och sen gäller det att få ihop vinsten.

Läs även: Var sjätte städare sägs upp på länets sjukhus – facket befarade att var tredje skulle få gå

Personal sägs upp och det ska göras mer med mindre folk. Personalhanteringen är under all kritik, de ska bara jobba, vara tysta och aldrig ifrågasätta. Undra på att det är många sjukskrivningar. Vi var flera som fick gå i fjol när ISS tog över, de flesta med lång erfarenhet, lokalkännedom och goda vitsord. Vi passade inte in i verksamheten. Nu är flera av dem som fick gå för ett år sen, tillbaka som timvikarier, så nu duger de. Jag skrev flera brev till Petter Karlsson vid Region Gävleborg och påtalade hur ISS lät erfarna och kunniga personer bli utan jobb och hur illa de behandlade den personal som var kvar.

Det ledde till en arbetsmiljöundersökning som var rena blaha, blaha i mina ögon. Det är stor omsättning på personal och många sjukskrivningar. Städpersonalen ska vara tyst, foglig och lydig för att passa in. Det är sorgligt att Region Gävleborg medvetet kör städningen i botten för att spara några kronor men det kommer ju in vitespengar så då är det väl ren vinst. Visa hur mycket pengar ni sparar på att sälja ut städningen och varför det är bättre att sälja städ till reapris.

Lena Olsson

Svar direkt

Städning på sjukhus engagerar. Det handlar om en god vårdhygien, patientsäkerhet, kvalitet och trygghet. I samverkan med bland andra smittskyddsläkaren och ISS ledning mäter vi städresultaten och driver ett intensivt förbättringsarbete. 

Det handlar också om en bra arbetsmiljö för dem som städar och för andra som jobbar på sjukhusen. Det inkluderar att en mängd lagar, regler och instruktioner ska följas. Arbetsmiljölagstiftningen är inget undantag från detta, och dessa lagar är naturligtvis ISS skyldiga att följa. 

Att vi i Region Gävleborg har valt att upphandla städtjänsterna är ett politiskt beslut fattat av dåvarande landstingsfullmäktige. Oavsett om tjänsten är upphandlad eller inte är det ingen tvekan om att Region Gävleborg kräver att städleveranserna sker enligt avtal och överenskommelser.

Petter Karlsson

avtalsdirektör, Region Gävleborg

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons