Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens miljöpolitik fungerar inte!

Regeringens miljöpolitik fungerar inte. Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Naturvårdsverket visar att luftföroreningarna ökar, skriver två centerpartister.

Annons

Sverige behöver en effektiv och teknikvänlig miljöpolitik som minskar luftföroreningarna – inte ökar dem.

Utsläppen av bland annat svaveldioxid, koloxid och luftpartiklar minskade under Centerpartiets tid i regeringen. Vi förde en ansvarsfull teknikvänlig miljöpolitik som var effektiv. Resultatet blev renare luft och en bättre miljö. 

Med Miljöpartiet i regeringsställning har luftföroreningarna istället ökat under 2016 och fortsätter att öka under 2017.

Utvecklingen är oroande eftersom det är känt att luftföroreningar leder till stora hälsoproblem. Att luftföroreningarna ökar är oacceptabelt och något vi i Centerpartiet tar på stort allvar.

Transportbranschen står för den största ökningen av utsläppen. Centerpartiet har effektiva förslag för att minska utsläppen från transporter och gynna övergången till eldrivna fordon. 

Centerpartiet vill exempelvis, ge en betydligt större bilbonus än regeringen för de som köper en elbil.

Tunga fordon är på många platser nödvändiga för den lokala ekonomin men utsläppen från lastbilar har dessvärre varit höga under lång tid. Centerpartiet vill därför införa en lastbilspremie, en morot för branschen att köpa miljövänligare lastbilar och som hjälper företagen att ställa.

Sjöfartsverket har beslutat att höja farledsavgifterna på alla fartyg, oavsett drivmedel. Ett fartyg som drivs med el, som till exempel vissa färjor mellan Helsingborg och Helsingör, får inga lättnader i avgifterna. Det anser vi är fel. Rederierna borde ges incitament att frivilligt ställa om till gröna fartyg. Tyvärr verkar regeringen inte tycka det är en bra idé.

Vi är oroade över att regeringens politik ökar luftföroreningarna. Miljöpartiet försöker nog så gott de kan, men det är uppenbart att de inte lyckas leverera riktiga resultat för miljön. 

Sverige behöver ett nytt ledarskap som tar miljön och klimatet på allvar, och som med en effektiv och teknikvänlig politik återigen minskar luftföroreningarna.

Anders Åkesson (C)

trafikpolitisk talesperson

Magnus Svensson

distriktsordförande Centerpartiet i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons