Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen struntar i kulturen

I regeringens vår- och tilläggsbudget för 2010 finns inga kulturpolitiska förslag alls. Det trots att regeringens kultursatsningar från i höstas redan ligger lägre än de budgetalternativ för kulturen som de röd-gröna presenterat. De låga ambitionerna för kulturlivet förskräcker.

Annons

Budgeten är en talande slutpunkt på en svag kulturpolitisk mandatperiod. I sin förhoppningsvis sista proposition sätter Lena Adelsohn Liljeroth punkt genom att inte lägga ett enda nytt budgetförslag till förbättringar för kulturen, varken för dem som gläds åt kulturen varje dag eller de som utövar och lever på kulturskapande. Därmed fullföljer hon sin hårt kritiserade linje att framhålla skattesänkningar som det viktigaste hon kan bidra med för kulturlivet.

Att regeringen medvetet väljer att inte satsa något mer på kulturlivet i sin budget innebär att kulturen nu står still. Behoven är enorma. Fler barn och unga behöver få möjlighet att prova på ett instrument eller att spela teater. Fler behöver få möjlighet att ta del av teater, opera, utställningar och film – oavsett var man bor. Fler musiker, konstnärer, dansare, författare, journalister och skådespelare måste få möjlighet att leva på sitt skapande. Detta bekräftar att regeringen varken verkar se eller förstå kulturens betydelse i människors liv.

Kulturministern har missat varje tillfälle att höja ambitionerna. Var är satsningarna på kultur för barn och unga, på stöd till kreativa småföretag och på en infrastruktur för kultur i hela landet?

Marcus Häggström (MP)

Gunbritt Wallström (V)

Birgitta Tapper (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons