Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar på fel lärlingsutbildning

Regeringen vill införa lärlingsutbildningar från nästa höst. Mindre tid i skolbänken och bättre yrkesutbildning ska minska avhoppen från gymnasieskolan.

Annons

Regeringen vill införa lärlingsutbildningar från nästa höst. Mindre tid i skolbänken och bättre yrkesutbildning ska minska avhoppen från gymnasieskolan.

Satsningen, som kostar 515 miljoner kronor under tre år, ingår i regeringens budgetproposition. Regeringen föreslår i gymnasiepropositionen att gymnasieskolan ska utökas med lärlingsprogram. Byggbranschens lärlingsutbildning framhålls där som ett föredöme. Enligt Ingrid Berglund, forskare vid Stockholms universitet, är det en gammalmodig utbildning som försämrar både för byggbranschen och för de enskilda eleverna. Risken finns att många lärlingar får utföra de enklaste sysslorna. Det är också uppenbart att handledaren inte har tid att undervisa sin lärling. Eleverna riskerar att få en smal utbildning med lärlingssystemet.

Det finns en stor efterfrågan på lärlingsutbildningar från många branscher, kommuner och skolor, säger skolminister Jan Björklund. Att kommuner efterfrågar lärlingsutbildning misstänker jag beror på att de tror det blir billigare och säger att det blir bättre. Men enligt Karin Thapper, utbildningsexpert på branschorganisationen Teknikföretagen, är det inte lärlingar som industrin behöver. Industrin har ett akut behov av att få fram kvalificerade yrkesmedarbetare. Men då är det en annan sorts utbildning än den lärlingarna får.

Jan Björklund påstår att de elever som valt ett yrkesinriktat program på gymnasiet ska kunna välja att tillbringa minst halva utbildningstiden på en arbetsplats. På industriprogrammet på Torsbergsskolan i Bollnäs med inriktning mot CNC-programmering eller mot svetsteknik har vi en ännu bättre variant. Eleverna får två år där de lär sig dels grunderna och dels avancerad teknik i ändamålsenliga verkstadslokaler med välutbildade yrkesmän och behöriga pedagoger. Det tredje och sista året placeras eleverna på noggrant utvalda arbetsplatser tre dagar i veckan under hela läsåret. Eleverna får uppleva tre olika kvalificerade arbetsplatser under detta läsår. Detta slår Björklunds variant med hästlängder! När våra duktiga ungdomar lämnar oss så bildar de familjer, hyr lägenheter, bygger hus och de stannar i kommunen. Hur många högskolestuderande återvänder?

De elever som går i sexan i dag blir pionjärer. När de börjar gymnasiet så är det stor risk att dagens yrkesprogram är ett minne blott.

Ian McGougan

European welding specialist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons