Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen saknar krisberedskap

I USA drog stormen Sandy in. Tack vare att de lyssnat på experternas råd och evakuerat riskområden var beredskapen god.

Annons

Till skillnad från när stormen Katrina vräkte in över New Orleans 2005 kunde en katastrof undvikas. En storm annan storm drar nu in över Sverige. Hittills i år har över 13 000 varsel om uppsägning fallit.

Regeringen fick nyligen en skarp varning från arbetslöshetskassornas samorganisation: Över 150 000 arbetslösa i Sverige saknar ersättning från trygghetssystemen, en tredubbling sedan 2008. Orsaken står att finna i tre av alliansregeringens beslut om arbetslöshetsförsäkringen:

• Dyrare försäkring genom höjda och differentierade avgifter, för många mer än fyrdubblad avgift.

• Sämre ersättning från försäkringen genom att sänka taket, vilket innebär att bland annat de varslade från Hiab i Hudiksvall och Stora Enso i Skutskär beräknas få runt 55 procent i a-kassa.

• Svårare att få ersättning genom hårdare villkor för att kvalificera sig, vilket gör att med svag förankring på arbetsmarknaden och de som är deltidsanställda har svårt att få ersättning.

Inte helt förvånande valde också en halv miljon svenskar bort försäkringen på grund av försämringarna. Fredrik Reinfeldts alternativ till arbetsmarknadens försäkringar är att föräldrar och sambos ska "rycka in", som statsministern klargjorde i SvD (20/10 2011). Men kan försörjningsstöd och allmosor från nära och kära ersätta a-kassan?

Svaret är nej, både på ett personligt och samhällsekonomiskt plan. A-kassan är en försäkring som ger individen trygghet och oberoende. Men den fyller också en viktig samhällsekonomisk funktion i att stabilisera ekonomin i kriser: personer som får försörjningsstöd, måste avyttra allt av värde innan de får bidrag, vilket minskar köpkraften och konsumtionen i ekonomin. Nedgången i exportsektorn riskerar nu att bli en kris också för den inhemska marknaden.

Anders Borg har börjat backa på den första punkten om differentierade avgifter, men inte på de andra två. Socialdemokraterna vill höja taket i a-kassan, vilket är glädjande. Faktum är också att det tredje problemet kvarstår oavsett om försäkringen är obligatorisk eller inte, en fråga som nu dras i långbänk i Socialförsäkringsutredningen.

President Obama lyssnade på experterna när stormen drog in över USA. Frågan är om Reinfeldt besitter samma klokskap och handlingskraft.

Hans Svedberg, ordförande i LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons