Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redovisa vad vargen kostar

Efter att ha läst en massa trams om det rödgröna anhangets nya gosedjur vargen, kan jag inte annat än redovisa min hållning till denna skogens ohyra, en åsikt som jag tror är rätt vanlig bland landsbygdens folk.

Annons

Efter att ha läst en massa trams om det rödgröna anhangets nya gosedjur vargen, kan jag inte annat än redovisa min hållning till denna skogens ohyra, en åsikt som jag tror är rätt vanlig bland landsbygdens folk.

Det är bara så att här tiger man och knyter näven i fickan. Ganska länge. En period mellan 1960-talet och ett kvartssekel framåt ungefär, hade vi 1 (en) varg i Sverige. Detta kan vi djurägare se tillbaka på som det ideala tillståndet. Sedan kom EU in i bilden och våra svansviftande "föderån" måste naturligtvis bocka och säga ja till allt som storebror nere på kontinenten föreslog.

Och där står vi nu med ett bekymmer som vi får dras med i all framtid. Dock tror jag att man får anledning att ompröva en del beslut om vargen för den kommer att bli förskräckligt dyr. Varför inte redovisa vad den kostar i dag förresten – helt öppet i dagspressen. Folk skulle nog häpna.

Om den lagliga vargjakten som bedrevs häromsistens finns inte mycket att tillägga, för om den har redan alldeles för mycket skrivits och sagts. En eloge är de som deltog värda. Beslutet som togs över vargarna i Skåne är också värt beröm. Det ger faktiskt uppslag om hur vargen egentligen borde förvaltas i Sverige. Alltså – betala ut rejäla bidrag till dessa engagerade djurparksägare så de kan uppföra kraftiga hägn kring stora arealer. Svenska staten har flera naturreservat som kunde vara lämpliga. Här i Hassela har vi till exempel ett runt Älvåsen på 500 hektar som skulle passa bra. Detta område är knappast utslitet av besökare så där skulle vargen säkert trivas. Vargar utanför kunde saklöst dödas som det stod om katter i jaktstadgan förr i tiden. För övrigt kommer vi att få en älgpark här till sommaren så interneringen av berget är redan inledd.

Till er naturmuppar som inbillar er att ni ska kunna lämna tätortens bekväma trygghet för att göra landet och spana in vilda rovdjur kan jag bara säga – snyt er i skägget. Jag är född och har bott på skogen i hela mitt liv. Dessutom arbetat och jagat där sedan jag var 14 år. Under alla dessa år har jag sett en björn och ett lodjur. I ett civiliserat land ska vargen hållas inom lås och bom precis som vi gör med mänskliga förbrytare, den enda gång för övrigt som jämförelsen är relevant. Vi som bor på landsbygden har en medfödd förmåga att skilja på människor och djur. Denna egenskap har tyvärr försvunnit hos den urbaniserade människan därav den växande klyftan oss emellan.

Bo Norling, Hassela

Reds anm: "Föderån" dialektalt för födoråd som betyder undantag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons