Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till rätt utfärdade betyg

Som vägledare inom vuxenutbildningen möter vi allt för ofta elever som fått sina gymnasiebetyg fel utfärdade.

Annons

Det är för det mesta elever från fristående gymnasieskolor men det händer även att kommunala skolor utfärdar fel betygsdokument. Det handlar om slutbetyg som utfärdats som samlade betygsdokument och samlade betygsdokument som utfärdats som slutbetyg.

Det här kan få förödande konsekvenser för den enskilde individen. Ett felutfärdat betygsdokument kan i värsta fall vara en återvändsgränd till fortsatta studier. Det är direkt avgörande för den ersättningsnivå man får från både CSN och arbetsförmedlingen utifrån om personen har slutbetyg eller ett samlat betygsdokument.

Det är lätt att dra slutsatsen att skolor som ska vara ekonomiskt bärande, har en slimmad organisation och därmed ofta saknar personal som har helhetsansvar och kunskap om hur man handskas med betygsdokument. Till syvende och sist så är det rektors ansvar att se till att dokumenten är rätt utfärdade. Det är ju också rektor som skriver under dokumenten och borde vid varje underskrift vara uppmärksam på om det är rätt dokument han/hon skriver på.

Det är på den punkten rektorerna fullgör sin myndighetsutövning.

I dag har fristående gymnasieskolor inget krav på arkivering av utfärdade betyg. I den nya skollagen som träder i kraft 1 juli 2011 kommer kommunen där den fristående skolan är belägen att få ansvaret för arkiveringen.

För de elever som slutfört sina utbildningar vid fristående gymnasieskolor före 1 juli 2011 kommer inte den arkiveringslagen att gälla. Det innebär att om den fristående gymnasieskolan gått i konkurs eller av andra orsaker upphört och eleven har tappat bort sitt betygsdokument (vilket är relativt vanligt) så är det borta. Om skolan upphört att existera så kan det innebära flera års nya gymnasiestudier på vuxenutbildningen med studiemedel för att få ett likvärdigt dokument.

Skulle eleven ha fått ett felutfärdat betygsdokument och skolan inte längre finns kvar så går det inte att reparera med mindre än att läsa om det på nytt via vuxenutbildningen. Vi ifrågasätter rättsäkerheten för den enskilde individen samt hur försvarbart detta är samhällsekonomiskt.

Du som har avslutat en utbildning vid en fristående gymnasieskola och fått ett slutbetyg eller samlat betygsdokument utfärdat; kontrollera för det första att det är rätt utfärdat, dvs

att det har rätt antal poäng och att rätt kurser ingår. För det andra var rädd om dokumentet och förvara det i ett brandsäkert bankfack för säkerhets skull.

Vägledarnätverket inom Hälsingeutbildning

Lena Åslund Lööf, Katarina Bylin, Eva Persson, Åke Pettersson, Ingegerd Hedberg, Mats Viklund, Helene Eidin, Gunilla Hjalmarsson, Maggie Sjöblom, Hanna Wikström, Lisa Dahlström, Kerstin Höglund, Mia Rosell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons