Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten att vara sjuk gör att vi håller oss friska

Människor blir inte friska av att berövas sin ersättning efter ett visst antal dagar. Är man sjuk skall man ha rätt till sjukersättning. Ingen blir frisk efter ett på förhand bestämt klockslag.

Annons

För att minska orsaken till ohälsan krävs ett hälsosammare arbetsliv, och då för alla. Vi behöver ett arbetsliv med inflytande över arbetet, god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor. Vi måste kraftsamla så att varje människa kan tas tillvara och bidra utifrån sin förmåga. En verklig rätt att ha möjlighet till sjukskrivning vid sjukdom gör att vi kan jobba längre och få bättre hälsa. God hälsa och möjligheten till sjukskrivning hör ihop!

Debatten om sjukförsäkringen har äntligen tagit fart. Detta efter en artikel av en läkare som beskriver många cancersjukas omänskliga situation. Effekterna var väl kända och det är bara ett spel för gallerierna att regeringen nu verkar förvånade över de konsekvenser som blir realitet för många sjuka. Tidsgränser avgör hur lång tid du har rätt att vara sjuk, oavsett om du är frisk eller inte och du har heller inte rätt till ersättning vid återfall eller ny sjukdom inom 3 månader.

Människor blir inte friska av att berövas sin ersättning efter ett visst antal dagar. Är man sjuk skall man ha rätt till sjukersättning. Ingen blir frisk efter ett på förhand bestämt klockslag. Man blir vare sig frisk eller bättre av att behöva oroa sig för regelförändringar som påverkar hela ens livssituation eller av att man blir fattig när ersättningen dras in eller kraftigt sänks.

Deltidssjukskrivna skall nu tvingas söka ett annat jobb på heltid någonstans i Sverige. Deltidssjukskrivning är ofta en del i en rehabilitering. Steg för steg tillsammans med medicinsk rehabilitering kan man återvända till sitt arbete på heltid. Detta kan nu abrupt avbrytas.

Att regeringen nu försöker få det att framstå som att det inträffade vore Försäkringskassans fel är inte bara kränkande mot de anställda där utan visar också att de inte är beredda att stå upp och ta ansvar för sin egen politiks konsekvenser.

Enligt Vänsterpartiet skall man ha rätt till sjukpenning så länge man är sjuk. Ett förslag är att varje långtidssjuk skall ha ett personligt ombud organiserade i en egen rehabiliteringsmyndighet. Dessa skall enbart jobba utifrån den sjukes perspektiv. Myndighetsuppdraget att pröva rätten till ersättning skall ligga kvar på försäkringskassan. Dessa två uppdrag bör således skiljas åt. Att stödja den sjukes rehabilitering måste bli en myndighets enda uppdrag, endast då kan den enskilde ställas i centrum.

Regeringens politik är en klassisk högerpolitik. Människor som är friska och har ett bra arbete skall få skattesänkningar. Sjuka och arbetslösa skall bli fattigare så att man inte ligger på latsidan. De redan förmögna ska få morötter såsom slopad förmögenhetsskatt och sänkt skatt på dyra villor. Det är skillnad på folk och folk i det borgerliga Sverige!

Ulla Andersson

riksdagsledamot (V)

Yvonne Oscarsson

kommunstyrelse- och fullmäktigeledamot i Ljusdal (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons