Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt ska vara rätt

För några år sedan kallade jag mig humanist och ateist.

Annons

Jag trodde jag visste något om Bibeln. Min största källa var dock inte Bibeln själv utan internet. I ett samhälle där informationen flödar är det viktigt att man kollar med källor innan man kastar ur sig påståenden. Det är hög tid för några klargöranden.

Så kallade "humanister" påstår att Bibeln förvanskats under årens lopp (till exempel Lennart Gunhamres artikel Bibeln fri för tolkning (17/10 2010). Fakta, utifrån arkeologiska fynd, pekar på att Bibelns ursprungstext är välbevarad. Så här skriver Eva Strömberg Krantz, docent i Gamla testamentets exegetik, om till exempel Dödahavsrullarna (Populär Historia 4/1997): "Man har funnit textfragment från så gott som alla de gammaltestamentliga böckerna. Dessa fynd ger oss unik kunskap om textens historia och kan knappast överskattas".

Ett annat populärt nöje för bibelkritiker är att plocka ut enskilda bibelverser från olika sammanhang och peka på att Bibeln (som innehåller 66 olika böcker) är motsägelsefull. Det har gjorts en utredning angående detta i Comparison to the Greek Testament and the English Version. Den boken kommer fram till att cirka 50 ställen i Bibeln indikerar på motsägelser men inte ett av dessa ändrar en enda trosartikel, levnadsregel eller fundamental doktrin. När man evaluerar historiska skrifter brukar dessutom spridda motsägelser i en text vara ett tecken på att texten inte är förfalskad. På liknade forum brukar all sorts vansinniga åsikter vädras, från olika sidor. Jag säger som den danske kärnfysikern Niels Bohr: "Varje påstående som jag gör ska ni ta, inte som ett påstående, utan som en fråga".

Johannes Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons