Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt kompassriktning för ett friskare Sverige

Så mycket som 15 000 människor tar en vecka av sin semester för att samlas och springa orientering. Årets stora fest för alla orienterare, O-Ringen, är igång med 50 nationer representerade. Örebro är centralort denna gång. Nästa sommar kommer O-Ringen tillbaka till Hälsingland och Mohed efter succén 2006.

Annons

Denna manifestation för folkhälsa inbjuder såväl gammal som ung, amatör som proffs, att under trevliga former ta sig ut i skogarna. Och det är verkligen angeläget att i ökad utsträckning se till att ta tillvara den väldiga potential för folkhälsan som ligger i ett mera aktivt friluftsliv i Sveriges vackra natur.

Övervikt och stillasittande framför tv och datorer har blivit ett stort hot mot folkhälsa och livskvalitet. Vi ser idag alltför många ungdomar med dålig grundkondition, som är överviktiga och redan i tonåren har problem med ryggar och knän. Därför bör idrott få större plats i skolornas arbete.

Flickor och pojkar ska ha lika goda möjligheter att idrotta. Vi vill att statens särskilda satsning på idrotten, idrottslyftet, fortsätter även nästa mandatperiod. Den fortsatta satsningen bör ha ännu närmare koppling till skolans arbete för att främja fysisk aktivitet och goda motionsvanor.

Samhälle och politiker måste uppmuntra till ett mera fysiskt aktivt liv där vi rör oss mera i skog och mark men också i tätortsmiljön med mera plats för spontanidrott samt gång- och cykeltrafik. Därför var det mycket glädjande att alliansregeringen före sommaren presenterade en historisk och offensiv friluftsproposition.

För första gången tas nu ett samlat politiskt grepp för att främja friluftslivet, och se till att det blir lättare för medborgarna att dra nytta av den väldiga tillgång våra naturområden faktiskt är. Allemansrätten ligger som en självklar grund för förslagen.

Dessutom fastslås ett antal viktiga mål, som till exempel att naturen ska vara tillgänglig för alla, att personligt och ideellt engagemang står i centrum, att kommunernas ansvar för den tätortsnära naturen ska vara starkt, att friluftslivet ska ha en given roll i skolans arbete.

En annan bra sak i förslaget är att statliga pengar till friluftslivet framöver kommer att fördelas av Svenskt Friluftsliv. Det är en klok lösning, som påminner om hur det fungerar inom idrotten där Riksidrottsförbundet fördelar anslagen.

Om vi dessutom lägger till att alliansregeringen under Centerpartiets ledning i miljödepartementet skyddat mera naturskog och satsat stora resurser på att rusta upp vägnätet – ja då börjar förutsättningarna för ett rikt friluftsliv se riktigt bra ut jämfört med tidigare. Kompassriktningen är lagd mot ett friskare Sverige, och det är nu viktigt att vi får fortsätta på den vägen!

Sven Bergström (C)

orienterare och riksdagsledamot

Gävleborgs län

Sofia Larsen (C)

motionär och riksdagsledamot

Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons